Denník N

Slovensko bude musieť zachovať strategický pokoj

Foto - TASR
Foto – TASR

Autor je predsedom strany Maďarské fórum

Slovensko čelí bez pochýb mnohým výzvam. No tá najväčšia nás iba čaká. V strednej Európe mali všetky krajiny bývalého RVHP od začiatku deväťdesiatych rokov spoločný cieľ, a to zbaviť sa ruskej nadvlády a stať sa členmi EÚ a NATO. Podarilo sa to.

Dnes však maďarská vláda dostala Maďarsko v rámci Únie do pozície akéhosi osamelého hráča. Pre maďarskú vládu je priateľstvo s vojnovým zločincom Putinom nesmierne dôležité. Orientáciu na východ je badať už niekoľko rokov. No po ruskej agresii na Ukrajinu sa táto ich orientácia zviditeľnila ešte viac.

Dnes Európska komisia začína voči Maďarsku konanie, v ktorom sa bude zameriavať na princípy právneho štátu. Dá sa predpokladať, že peniaze z Únie už nebudú do Maďarska tiecť tak automaticky ako doteraz, a tým stúpne aj napätie. Je namieste obava, že maďarská vláda sa ešte viac vzdiali od Únie, alebo sa nebodaj vyberie cestou „huxitu“. Precedens na vystúpenie z Únie už existuje.

Bol by to zlá cesta, citeľne by to zasiahlo krajiny hraničiace s Maďarskom a občanov žijúcich a pracujúcich v prihraničných oblastiach. Osobitne by to bolo zlé pre maďarské menšiny.

Slovensko má významnú maďarskú menšinu, ktorej určitá časť prechováva voči maďarskej vláde sympatie. Preto bude nesmierne dôležité, aby naše politické elity zachovali ,,politiku strategického pokoja“ a nenechali sa vtiahnuť do tejto vznikajúcej roztržky. To by viedlo len k zbytočnému napätiu na juhu Slovenska. A to nikto z nás nepotrebuje.

Nesmieme sa nechať vtiahnuť do roztržky medzi Bruselom a maďarskou vládou. Musíme ostať bokom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie