Denník N

Ruský dôstojník, ktorý emigroval: V armáde som videl šikanovanie aj korupciu, porážky ma neprekvapujú

Michail Kadala pred desiatimi rokmi ako "starší lajtnant" (nadporučík) ruskej armády a predminulý víkend na protivojnovej demonštrácii v Bratislave
Michail Kadala pred desiatimi rokmi ako „starší lajtnant“ (nadporučík) ruskej armády a predminulý víkend na protivojnovej demonštrácii v Bratislave

Hovorili sme s bývalým ruským dôstojníkom Michailom Kadalom. V rozhovore nám opisoval svoje zážitky z vojenskej služby aj svoj pohľad na vojnu na Ukrajine.

Tridsiatnik Michail Kadala vyštudoval vojenskú akadémiu vo Voroneži a následne niekoľko rokov slúžil v ruskej armáde ako profesionálny vojak.

Dotiahol to na dôstojnícku hodnosť „starší lajtnant“ (nadporučík), ako veliteľ technickej čaty pomáhal zabezpečovať prevádzku na jednom z vojenských letísk.

Postupne sa u neho dostavila dezilúzia z korupcie, nepotizmu a z celkových pomerov vo vojsku. V roku 2013 rozviazal profesionálny kontrakt a po čase sa odsťahoval aj z Ruska.

V súčasnosti žije už siedmy rok v Európskej únii, začiatkom apríla sa zúčastnil aj protivojnového protestu, ktorý v Bratislave zorganizovali na Slovensku žijúci Rusi.

Denníku N poskytol rozhovor, v ktorom rozpráva o svojich zážitkoch z armády a prezentuje aj svoj názor na Putinovu vojnu na Ukrajine.

Z akého prostredia pochádzate?

Narodil som sa v Magadane, čo je mesto na ruskom Ďalekom východe pri Ochotskom mori. Rodičia mi zomreli, vyrastal som ako sirota. Vychovávala ma

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Rozhovory

Rusi na Slovensku

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie