Denník N

Bez Žirinovského bude tento svet krajší

O Rusku ako o krajine krivých zrkadiel.

Autor je poslancom NR SR za OĽaNO

O mŕtvych len v dobrom, aj keď v tomto prípade to bude obzvlášť ťažké. Na druhej strane, ani samovražda istého neúspešného maliara v bunkri nebola smutnou správou.

Predseda Dumy, Volodin (áno, ten kamarát nášho desiatnika Danka) včera potvrdil úmrtie politika Vladimira Žirinovského. Zomrel už pred niekoľkými týždňami, no tradície treba dodržiavať. A známou tradíciou ruských vlád je predsa zamlčiavať, popierať, klamať a zavádzať. Prečo by mali traumatizovať veľkoruské šovinistické srdce jeho priaznivcov zrovna v čase začiatku špeciálnej vyhladzovacej operácie slovanského brata.

Jeho pôsobenie vlastne naplno odhaľuje kráľovstvo krivých zrkadiel, ktorým dnešné Rusko je.

Žirinovskij bol agresívny nacionalista a radikál, aj keď viedol liberálne demokratickú stranu. To je asi rovnaký bizár, ako keby Fico viedol protikorupčné hnutie. Názov strany, ktorú založil, mu v jeho aktivitách nijako hlavu nezaťažoval. Veď v systéme, kde je lož denným poriadkom, sa definíciou slov „liberálny“ či „demokratický“ zapodievať netreba, keď predsa ide o boj za Svätú matku Rus a jej bujnejúce hranice.

Žirinovskij bol opozičným lídrom, no len naoko. Jediná skutočná opozícia v Rusku totiž sedí vo väzení alebo leží pod zemou. Putinovmu režimu Žirinovskij neprekážal, naopak. Hovoril to, čo si Putin nemohol dovoliť. Radikalizoval spoločnosť, vyhrážal sa Poľsku a Pobaltiu vyhubením, štval ľudí proti Západu a obhajoval nekonečnú expanziu. Ako užitočný idiot Putina svojimi provokatívnymi výrokmi testoval verejnú mienku a čo všetko sú schopní Rusi tolerovať. Dnešná podpora vojny u Rusov jasne dokazuje, že plamenné reči diskutérov v štátnych televíziách o veľkom Rusku a potrebe „spraviť na Ukrajine poriadok“ dostihli svoj cieľ. Tieto semienka jedu otrávili dušu a myseľ Rusov a ruskí vojaci na Ukrajine dnes páchajú zverstvá na „nacistoch“, ktorí si dovolili žiť v slobodnej Ukrajine. Nezabíjali predsa ľudí. Zabíjali nacistov a to je akt lásky k vlasti. Spasiba, Vladimir Volfovič!

Je to však zvykom. Politici, ktorí obhajujú cenzúru, autokratické vládnutie a vyhrážajú sa iným národom vojnou a vyhubením, v Rusku najviac volajú po „denacifikácii“. Jediná krajina, ktorá dnes potrebuje denacifikovať, je pritom samo Putinovo Rusko.

Politik ako Žirinovskij mohol fungovať len v kráľovstve krivých zrkadiel, ktorým je dnešné Rusko. Bol nacionalistický šovinista na čele liberálnej strany. Opozičník, ktorý slúžil režimu a legitimizoval ho. Predseda demokratickej strany, ktorá svojou aktivitou podporovala tyraniu jedného muža. A fungovalo to. V režime, ktorý je založený na klamstve, je predsa možné všetko.

Čím viac človek vie o ruskom systéme a ruských politikoch, tým radšej je, že žijeme na Západe. A tým odhodlanejší je brániť naše hodnoty pred kolaborantmi Kremľa z radov opozície. Ten boj nie je ľahký, pretože mysle mnohých z nás sú otrávené tým istým jedom, ktorí trávil aj Rusov. Politických lídrov, ktorí sa dnes jasne postavia za naše hodnoty, je málo. Niektorí hodnoty, na ktorých stojí celá Únia, vymenia za pragmatizmus. Iní sa rozhodnú principiálne v rozsahu, ktorý vyjde z prieskumu. A tá najhoršia časť sa v mene dolovania politických bodov z radov alternatívy dokonca ochotne stáva 5. kolónou a s krvavým tyranom z Kremľa kolaboruje. Čakajú nás krušné časy, držme si palce.

Nakoniec pár posledných slov pre Vladimíra Volfoviča.

Svet bude krajším miestom bez ľudí ako Žirinovskij.

Svet by bol omnoho krajším miestom, keby v Rusku vládla sloboda a demokracia a keby namiesto bombardovania susedov s nimi Rusko radšej spolupracovalo. Keby.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie