Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: Rusov zomkla nenávisť voči Západu

Putin sa prihovoril Rusom počas veľkej propagandistickej akcie pri príležitosti 8. výročia obsadenia Krymu. Foto - TASR/AP
Putin sa prihovoril Rusom počas veľkej propagandistickej akcie pri príležitosti 8. výročia obsadenia Krymu. Foto – TASR/AP

Spočiatku to vraj bolo v názore na vojnu pol na pol, ale teraz už väčšina Rusov stojí za Putinom, lebo sankcie ich utvrdzujú v tom, že celý svet je proti nim.

Farida Rustamovová je ruská novinárka, ktorá pracovala pre BBC a iné významné médiá, takže jej podrobnej analýze názorov ruských elít sa dá veriť. A nie je to povzbudzujúce čítanie.

Rustamovová sa rozprávala s desiatkami príslušníkov vyššej strednej triedy aj s vysokými predstaviteľmi ruskej vládnej elity a svoju skúsenosť vyjadruje citátom jedného z nich: „Prijali proti nám sankcie a my s nimi teraz vyj..eme. Teraz budú musieť od nás nakupovať plyn za ruble. A to je len začiatok. Teraz s nimi so všetkými vyj..eme.”

Autorom citátu je ruský politik, ktorý bol dlho členom poradného tímu prezidenta Vladimira Putina a bol považovaný za liberála. Ešte pred mesiacom sa opatrne vyjadroval proti vojne, lenže dnes už nie.

V zmene postoja nie je sám. V ruskej vládnucej elite nezostal ani jeden „nelojálny“, píše Rustamovová, hoci ešte pred mesiacom mnohí úradníci, šéfovia firiem aj právnici, ktorí mali blízko k vláde, dávali najavo prinajmenšom nechuť voči invázii na Ukrajinu.

Lenže v priebehu mesiaca sa splnil „Putinov sen konsolidácie ruských elít“. Títo ľudia chápu, že ich životy sú odteraz už navždy späté len s Ruskom a že si ich musia budovať odznovu. „Prekročili sme bod, odkiaľ niet návratu,“ povedal jej jeden zdroj blízky Kremľu. „Každý pochopil, že aj keď nastane mier, ten

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie