Denník N

Prečo nenávisť k Západu?

Vladimir Putin na štadióne Lužniky pred nápisom "Za Rusko". Foto - TASR/AP
Vladimir Putin na štadióne Lužniky pred nápisom „Za Rusko“. Foto – TASR/AP

Ukrajina je projekčnou plochou, na ktorej si dnes putinovské Rusko premieta zlosť z vlastného zlyhania.

Autor je literárny vedec a prekladateľ

Jedna z najtrefnejších charakteristík strednej Európy, s akou som sa stretol, pochádza od už zosnulého maďarského literárneho historika a slavistu Endre Bojtára, ktorý napísal, že stredná Európa je vlastne východná Európa, ktorá by chcela byť západnou. Myslím, že o tejto charakteristike, založenej na psychológii kolektívnej túžby, je možné plodne uvažovať aj v širšom východoeurópskom kontexte – okrem iného v súvislosti s dnešnou vojnou na Ukrajine.

Ako nás totiž naučil francúzsky kultúrny antropológ a sociálny filozof René Girard, túžime obyčajne po tom, čo nemáme, a preto sa to usilujeme napodobňovať; deficity, ktoré v takomto procese nápodoby vznikajú, bývajú zdrojom frustrácií zo zlyhania a nenávisti, ktorá hľadá vinníka mimo seba a usiluje sa ho zničiť, resp. urobiť z neho obetného baránka.

Toto našťastie nebol prípad túžby Stredoeurópanov po pozápadnení, pretože pointou uskutočnenia vytúženej westernizácie nášho regiónu boli úspešné ľudové hlasovania o vstupe do Európskej únie i prijatia do NATO, a to so všetkými civilizačnými dôsledkami, o ktoré sa dnes delíme so starou západnou Európou. Ak sa v súčasnosti v našej krajine alebo v Maďarsku ozývajú hlasy proti „Západu“ v zmysle našej základnej politickej a civilizačnej orientácie, býva to už len výrazom sklamania z nás samých a výrazom sebanenávisti, pretože nielen politicky, ale aj z mnohých hľadísk každodenného života náš región fakticky k Západu už patrí.

Pod nenávisťou k Západu teda myslím frustráciu z nás samých, z nášho vlastného zlyhania, pokiaľ ide o zabývanie sa v politickej realite, ktorú máme možnosť vďaka celkom obstojne fungujúcim mechanizmom, ako je parlamentná demokracia a právny štát, ovplyvňovať a spoluformovať.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie