Denník N

Čo majú Ukrajinci s tou pohánkou? Ako nenápadná plodina ovplyvňuje ekonomiku aj politiku

Pohánka. Foto - JumpStory
Pohánka. Foto – JumpStory

Slovenských dobrovoľníkov, ktorí v obchodoch nakupujú potraviny pre ukrajinských utečencov, môžete spoznať aj podľa toho, že majú v nákupnom vozíku pohánku.

Pohánka sa míňala ako jedna z prvých potravín aj vo výdajni materiálnej pomoci v bratislavskom Auparku. Slovenskí dobrovoľníci nevedeli pochopiť, čo to majú Ukrajinci s tou pohánkou, a utečenky z Ukrajiny sa zase pýtali, prečo na Slovensku nie sú aj polotovary z pohánky – napríklad instantná pohánka s mäsom, hubami alebo so zeleninou. Asi by ich nepotešilo vysvetlenie, že kým na Ukrajine je pohánka základnou potravinou, ako je u nás napríklad ryža, v krajinách strednej a západnej Európy sa pestuje veľmi málo a skôr ako krmivo pre poľnohospodárske zvieratá.

Pre mnoho Ukrajincov je pohánková kaša bežným raňajkovým jedlom, ale aj jednou z najčastejších príloh, používa sa aj na zahusťovanie polievok a prípravu ďalších jedál. Počas pandémie ako prvá mizla z regálov v obchodoch práve pohánka. Jej zdražovanie je už tradične jednou z hlavných tém v ukrajinských médiách a slovo „pohánka“ je aj jedným z najfrekventovanejších pri analýzach výsledkov volieb.

Aký je rozdiel medzi svetlou a tmavou?

Pohánka sa niekedy mylne považuje za odrodu pšenice. V skutočnosti ide o ovocné semeno rastliny Fagopyrum esculentum, teda pohánky jedlej, ktorá sa zaraďuje medzi pseudoobilniny (nepravé obilniny, ktoré botanicky nepatria medzi obilniny, ale ako obilniny sa používajú). Jej zrnká síce majú podobnú veľkosť ako pšeničné, ale majú špecifický trojuholníkový tvar. V porovnaní s obilninami je oveľa menej náročná na slnko a kvalitu pôdy, dokáže si veľmi dobre poradiť aj s burinou.

Najčastejšie sa možno stretnúť s pohánkou svetlou (tepelne neupravenou) a pohánkou tmavou (sparenou alebo praženou). Aký je medzi nimi rozdiel?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Gastro a jedlo

Vojna na Ukrajine

Svet, Zdravie

Teraz najčítanejšie