Denník N

Olena nemôže pracovať, lebo už mesiac nevie pre syna nájsť škôlku. Štát sa nevie v Bratislave postarať o škôlkarov

Olena so synom v Rodinnom centre Ráčik. Foto – N
Olena so synom v Rodinnom centre Ráčik. Foto – N

Mestá upozorňujú, že ministerstvo nechalo nové miesta v škôlkach a školách pre deti z Ukrajiny iba na nich. Situácia je mimoriadna, štát by mal robiť viac ako inokedy, odkazujú.

„Máte miesto v škôlke pre moje dieťa?“ znie esemeska od Oleny. Už je to mesiac, čo žije v Bratislave, a túto otázku už položila desiatkam ľudí. Za celý čas nedokázala nájsť v hlavnom meste miesto v škôlke pre svojho triapolročného syna Sašu.

Olena prišla z Odesy evakuačným vlakom až do Ostravy, cestovala sama s malým synom. Z Česka prišla do Bratislavy za svojím druhým synom, ktorý tu študuje na strednej odbornej škole. Bývajú spolu s ním na jeho stredoškolskom internáte.

Obišla niekoľko materských škôl v bratislavskej Rači, každý jeden riaditeľ ju odmietol. Potom zašla na regionálny úrad školskej správy – ako to radí štát –, kde dostala stručnú odpoveď: miesta nie sú ani pre slovenské deti, nie ešte pre ukrajinské.

Bez toho, aby dala svoje malé dieťa do škôlky, si samoživiteľka Olena nemôže nájsť prácu a postaviť sa v novej krajine na vlastné nohy.

Do Bratislavského kraja prišlo zhruba sedemtisíc detí vo veku do 17 rokov a je možné, že veľká časť z nich si miesto v škôlke alebo v škole nenájde. Kým ženy z Ukrajiny sa bez starostlivosti o deti nemôžu zamestnať, starostovia sa boria s byrokraciou a nedostatkom peňazí a nemôžu pre deti utečencov založiť škôlky.

Kto pomôže Olene nájsť škôlku? Štát nie

Olena vie, že by mala väčšiu šancu nájsť škôlku mimo hlavného mesta. V Bratislave chce ostať so starším synom, ktorý jej pomáha zorientovať sa v novej krajine.

V Odese pracovala ako predavačka v cukrárni. Je jej jedno, čo bude robiť v Bratislave, po viac ako mesiaci si chce hlavne nájsť prácu. Kým sa však musí starať o malého Sašu, neprichádza to do úvahy.

Olena sa pýta, či by mohla zapísať syna do škôlky aspoň od septembra. Zatiaľ si nedokáže robiť dlhodobé plány a nevie, či sa ešte bude môcť vrátiť domov. V Odese jej nikto neostal, a tak ani s istotou nevie povedať, či jej byt Rusi nezbombardovali. Je však veľmi pravdepodobné, že v Bratislave by miesto v materskej škole nenašla ani na jeseň.

Štát Olene s hľadaním miesta nijako nepomohol.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Branislav Gröhling

Školstvo

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie