Denník N

Hviezda Pobrežia Slonoviny spomína, ako futbalisti prispeli ku koncu vojny: Ľudí u nás spojil iba futbal

Špeciálne vydanie rubriky Ofsajd.

Bonaventure Kalou na ten deň nikdy nezabudne. Dňa 8. októbra 2005 Pobrežie Slonoviny zvíťazilo 3:1 na ihrisku Sudánu v poslednom zápase kvalifikácie o postup na MS 2006 do Nemecka. Súperilo oň s Kamerunom, ktorý v rovnakom čase doma potreboval vyhrať s Egyptom. V posledných sekundách zápasu bol stav 1:1 a Kamerun kopal penaltu. Ľavý obranca Pierre Womé ju však poslal do žrde.

Pre Pobrežie Slonoviny šlo o historický úspech. Krajina zo západnej Afriky sa na svetový šampionát dostala po prvý raz. Hráči v šatni v Sudáne dlho oslavovali. Vysielala to aj televízia vo vlasti, kde práve prebiehal štvrtý rok občianskej vojny.

Hviezdny útočník Didier Drogba z Chelsea si zobral mikrofón a divákom rozprával: „Drahí obyvatelia Pobrežia Slonoviny, zo severu a z juhu, zo stredu a zo západu. Dnes sme vám dokázali, že Pobrežie Slonoviny dokáže spolu žiť a my dokážeme spolu hrať, aby sme dosiahli cieľ nás všetkých: kvalifikovať sa na majstrovstvá sveta. Prosíme vás na kolenách…“

Hráči si potom kľakli a Drogba pokračoval: „Odpusťte. Odpusťte… Prosím, zložte zbrane. Zorganizujte voľby. Všetko bude lepšie.“

Drogba nebol politikom, ale ľudí vo vlastnej krajine dokázal aj so spoluhráčmi spojiť. Keď hrali zápasy na štadióne v Bouaké, na tribúnach vedľa seba sedeli a z gólov sa radovali vojaci oboch armád.

Neskôr sa rozprávalo, že futbalisti zastavili občiansku vojnu. S najväčšou pravdepodobnosťou ide o mýtus – ako sme písali v prvej časti rubriky Ofsajd –, ale pamätníci sa zhodujú, že futbalisti minimálne pomohli zjednotiť krajinu. Vláda a rebeli podpísali prímerie v roku 2007.

Bonaventure Kalou bol jednou z najväčších hviezd vtedajšieho tímu. Na MS 2006 zažil vrchol svojej kariéry. Pobrežie Slonoviny vtedy konečne vystúpilo z tieňa afrických futbalových mocností ako Nigéria či Kamerun. Na obdobie spred šestnástich rokov Kalou dodnes veľmi rád spomína.

„Znamenalo to pre nás naozaj veľa,“ hovorí v úvode videorozhovoru z gauča vo svojom dome v meste Vavoua na stredozápade krajiny. Kalou tam vyrástol a po slávnej futbalovej kariére sa vrátil a stal sa starostom.

„Naša krajina bola vtedy vinou vojny rozdelená. Futbalový tím bol jediným prvkom, ktorý obyvateľov zjednotil. Keď hral národný tím, ľudia si nevyberali žiadne strany. Všetci stáli za tímom. V tých časoch to veľa znamenalo. A aj to, že sme sa kvalifikovali na majstrovstvá sveta, pre nás bolo veľkou vecou,“ dodal.

Ako Brazília 1982

Kalou v roku 1997 prestúpil z ASEC Mimosas do Feyenoordu Rotterdam a vyhral s ním Pohár UEFA. Neskôr strávil štyri roky vo Francúzsku, hral za Auxerre, Paríž Saint-Germain a Racing Lens. V drese Pobrežia Slonoviny odohral 51 zápasov a na MS 2006 patril do základnej zostavy. Kalou vytvoril obávanú ofenzívnu trojicu s Drogbom a ďalším kvalitným útočníkom Arunom Dindanem.

Pobrežie Slonoviny v prvých dvoch zápasoch s Argentínou a Holandskom prehralo 1:2. V poslednom dueli proti Srbsku a Čiernej Hore vyhralo 3:2 a Kalou strelil víťazný gól z penalty v 86. minúte. „Zapísal som sa do učebníc dejepisu,“ smeje sa.

„Samozrejme, keď prídete prvý raz na veľký turnaj, väčšinou nehráte na svojom úplnom vrchole. Verili sme v lepšie výsledky, ale užili sme si to.“

„Ako tím sme však mali aj šťastie. Vybrali sme si ho v kvalifikácii, keď Kamerun v poslednej minúte nedal penaltu. Môžete mať kvalitný tím, ale vždy potrebujete aj šťastie. No prišiel náš čas, povedzme to tak,“ spomína.

Tím okolo Drogbu sa po prvý raz ukázal na medzinárodnej scéne. Bol to začiatok slávnej éry. Reprezentácia sa kvalifikovala aj na MS 2010 a MS 2014, úspech na africkom kontinente však neprichádzal. Na triumf na Africkom pohári národov čakali od roku 1992 až do roku 2015, Drogbova generácia predtým dvakrát prehrala vo finále.

„Africký pohár sme my, bohužiaľ, nikdy nevyhrali. Bolo to podobné ako Brazília (na MS) v roku 1982: skvelé mužstvo, fantastickí hráči na každom poste, ale ani ona nevyhrala. Je to najväčšie sklamanie našej generácie,“ tvrdí.

Pár mesiacov pred MS 2006 Pobrežie Slonoviny prehralo vo finále APN s Egyptom po penaltách. „Pamätám si, ako sme sa vrátili domov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Ofsajd

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie