Denník N

Prokurátor Masár: S tým, čo sa deje v Pčolinského prípade, som sa ešte nestretol (+ video)

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Vyšetrovanie veľkých káuz ide vynikajúco, na NAKA je špičkový tím, s ktorým je radosť pracovať, hovorí zástupca špeciálneho prokurátora Ladislav Masár.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Kedy ste prišli pracovať na špeciálnu prokuratúru? 

Na špeciálnej prokuratúre som desiaty mesiac. Veľmi krátko, no zdá sa, ako keby to boli roky. Predtým som bol na mnohých iných miestach. Prešiel som tromi okresnými prokuratúrami, následne som bol 15 rokov na krajskej prokuratúre Bratislava, prešiel som všetkými oddeleniami, ktoré mali niečo s trestným právom. Desať rokov som robil prvostupňovú agendu a potom takzvaný dohľad. Následne som prešiel na trestný odbor generálnej prokuratúry, kde som strávil približne rok. Trochu nadnesene by som mohol povedať, že som tým rezortom prešiel ako omikron Slovenskou republikou. Prokurátor som približne 20 rokov.

Hovoríte, že ste boli 15 rokov na bratislavskej krajskej prokuratúre, poznáte trestného námestníka pána Popraca?

Samozrejme, spoznal som ho oveľa skôr. Sme rovesníci a stretli sme sa už na Okresnej prokuratúre Bratislava V.

Upozornili sme na to, že na Facebooku zdieľal videá v prospech Smeru a proti OĽaNO. On potom tvrdil, že sa mu niekto vkradol do Facebooku, a podal aj trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Čo si o tom myslíte? 

Asi nie je podstatné, čo si o tom myslím. Ja na sociálnych sieťach nie som, ani som nevedel, že má konto. Vždy som pána Popraca vnímal pozitívne, bol priateľský, žoviálny, nikdy s ním nebol problém v kolektíve. Keby to tam aj sám umiestnil a sú to pochvalné statusy o politickej strane, tak by som v tom nevidel problém, ak by to bolo prístupné obmedzenému okruhu priateľov, ktorí s ním tieto názory dôverne zdieľajú. Aj prokurátor, tak ako každý iný občan, by sa mal zaujímať o politiku. To, že je prokurátor, by ho nemalo diskriminovať zo záujmu o veci verejné. Zaujímať sa o politiku je možno aj našou povinnosťou, je veľmi dôležité, kto spravuje krajinu. Problém nastáva, ak to zasahuje do výkonu verejnej funkcie, ak je cez túto skutočnosť spochybnená nestrannosť prokurátora pri vedení trestných konaní.

Počula som, že pán Poprac je na krajskej prokuratúre evidovaný ako expert na počítačovú kriminalitu. Je to tak?

Počul som to aj ja. Ako ho poznám, vždy bol veľmi šikovný, pokiaľ išlo o elektroniku, počítačové siete, mobily. Ale nemôžem povedať, že to vylučuje možnosť, že sa mu tam naozaj niekto nabúral. Je to na niekom inom, aby to posúdil.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

Maroš Žilinka

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Vladimír Pčolinský

Vojna v polícii

Slovensko

Teraz najčítanejšie