Denník N

Mečíř, Kližan či Krošlák? V útočnej kampani odznelo aj prirovnanie k Mečiarovi (+ rozhovory s kandidátmi)

Kandidáti na prezidenta STZ. Zľava Miloslav Mečíř, Martin Kližan, Ján Krošlák. Foto TASR, N; koláž - N
Kandidáti na prezidenta STZ. Zľava Miloslav Mečíř, Martin Kližan, Ján Krošlák. Foto TASR, N; koláž – N

Prezidentom Slovenského tenisového zväzu bol od roku 1998 Tibor Macko, ktorý odvtedy vždy kandidoval bez protikandidáta. Teraz sa volební súperi objavili hneď traja – Martin Kližan, Ján Krošlák a Miloslav Mečíř, aj preto sa Macko podľa očakávania vzdal kandidatúry v prospech Mečířa, s ktorým majú podobné názory.

Voľby sa uskutočnia v sobotu o 10.00 v NTC a o novom prezidentovi rozhodne 33 členov Rady STZ. Po osem z nich vzišlo zo štyroch krajských volieb a hlas má aj zástupca hráčov Lukáš Lacko.

Predvolebná kampaň bola ostrá a viedla sa často v osobnej rovine. Hoci každý z kandidátov tvrdí, že práve on neútočí, ataky na konkurentov prišli v rôznej miere zo všetkých strán.

Martin Kližan tvrdí, že okrem neho nikto nemá program a tiež že OĽaNO chce ovládnuť Slovenský tenisový zväz. Na sociálnych sieťach nazval prednedávnom terajšie vedenie „geriatriou“, ktorú treba vymeniť. Zároveň opakuje, že v novej pozícii by sa správal diplomatickejšie ako doteraz.

Ján Krošlák zas prirovnal priebeh krajských volieb k prezidentským voľbám medzi Ivanom Gašparovičom a Vladimírom Mečiarom v roku 2004. „Bolo to o tom, že sa kluby spojili, lebo nechceli toho Kližana. Aj tie, ktoré by za iných okolností nemuseli podporovať terajšie vedenie. Nespojili sa totiž za Mošku či Macka, ale proti Kližanovi. Ako keď ľudia neboli nadšení z Gašparoviča, ale volili ho, aby nevyhral Mečiar.“

Miloslav Mečíř má tradične diplomatickejší slovník a tvrdí, že práve spôsob vedenia kampane bol jeden z dôvodov, prečo sa rozhodol kandidovať. Aj on sa však schopnosti súperov snažil zľahčovať a to tvrdeniami, že podľa neho problematike nerozumejú. Povedal napríklad, že „ich informovanosť nie je na takej úrovni, aby mohli dávať do éteru takéto vyhlásenia,“ alebo „často nemali vyjasnené, o čom hovoria“.

Za zástupcu tohto krídla sa dá považovať aj vládny splnomocnenec pre šport a mládež Karol Kučera, pretože Mečířovi vyjadril podporu, prácu terajšieho vedenia dlhodobo chváli a do kampane sa zapojil útokom na obidvoch Mečířových protikandidátov. „Kližanova kandidatúra je taká absurdná, ako keď mi J. Krošlák vravel, že chce byť ministrom vnútra,“ napísal Kučera na sociálne siete.

Kandidáti sa líšia v pohľade na generálneho sekretára Igora Mošku, ktorý je dlhodobo najsilnejším mužom slovenského tenisu. Mečíř s ním chce úzko spolupracovať, Krošlák by ho odstrihol od tenisových rozhodnutí, no nechal by mu ekonomické kompetencie a Kližan ho na sociálnych sieťach posielal „von“, hoci v našom rozhovore svoje vyjadrenia korigoval a tvrdí, že nevylučuje spoluprácu s nikým.

Kandidátom sme dali priestor odprezentovať svoje plány. S Jánom Krošlákom a Martinom Kližanom sme spravili samostatné rozhovory. Odpovede Miloslava Mečířa sú zo štvrtkovej tlačovky, na ktorej odpovedal aj na otázky Denníka N.

V rozhovoroch sa tiež dočítate:

  • či sú Krošlák s Kližanom dohodnutí na povolebnej spolupráci;
  • že podľa Krošláka chcel byť prezidentom zväzu aj Dominik Hrbatý;
  • čo Kližan hovorí na svoje fotografie s Petrom Pellegrinim;
  • či sa Kližan plánuje ospravedlniť Martine Navrátilovej za nedávne homofóbne výroky;
  • prečo je podľa Mečířa Igor Moška nepopulárny a
  • či Mečíř ešte očakáva verejnú podporu od kamarátov Mariána Vajdu a Branislava Stankoviča.


Ján Krošlák: Kližanov kandidát mal byť Hrbatý, vycúval po

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Tenis

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie