Denník N

Mesiac sa schovávala v kryte a videla, ako jej zhorel dom. Ukrajinky opisujú, ako utiekli od Kyjiva

Tea a Valentina z Ukrajiny. Foto N - Vladimír Šimíček
Tea a Valentina z Ukrajiny. Foto N – Vladimír Šimíček

Tea z mesta Buča na predmestí Kyjiva ešte donedávna pracovala ako cestovná manažérka. Minulý rok sa zúčastnila na medzinárodnej konferencii, kde sa objavila aj téma migrácie.

V tom čase si však ešte nevedela predstaviť, že jej príbeh by sa raz mohol podobať na tie, ktoré počúvala od utečencov zo Sýrie či z Afganistanu.

„Varovali nás, že ich osud môže postihnúť každého z nás. Vtedy sme si to ešte neuvedomovali,“ hovorí dnes v Bratislave, kam prišla, aby si na ukrajinskej ambasáde vybavila dokumenty. Už ako utečenka.

Z Buče, ktorú celý svet pozná ako miesto, kde ruskí vojaci zabíjali civilistov, utiekla 29. marca so skupinou 27 žien a troch detí. Spolu s ďalšími dvomi Ukrajinkami sa rozhodla vyrozprávať svoj príbeh, hoci priznáva, že to nie je jednoduché.

Považuje to však za dôležité, aby všetci vedeli, čo sa na Ukrajine deje a aby sa tieto udalosti už nikdy nezopakovali.

„Uvedomujem si, že už sme v bezpečí, ale vždy, keď počujem lietadlo, zľaknem sa, že je vojenské a ide nám zničiť byt. Začnem sa triasť a cítim sa nekomfortne – bojím sa, aj keď viem, že už som v poriadku. Jednoducho si neviete pomôcť.“

V obchodoch nebol chlieb, ale čokoláda áno

Spolu s Teou prišla do Bratislavy aj Valentina z obce Sofijivska Borščahivka, ktorá administratívne spadá pod oblasť Buča.

Valentina je ešte študentka a dobre si spomína na rozhovory, ktoré viedla ako malá so starou mamou – keď sa začala 2. svetová vojna, mala štyri roky. Ani jedna z nich neverila, že v 21. storočí sa môže zopakovať niečo podobné.

„Mesiac sme spali v takom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie