Denník N

Týždeň v práve Rada Procházku: Najkrajší kút v šírom svete je Podbrezová

Počet obetí v Boroďanke môže byť ešte hrozivejší ako v neďalekej Buči. Foto - Deník N/Gabriel Kuchta
Počet obetí v Boroďanke môže byť ešte hrozivejší ako v neďalekej Buči. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Udalosti z oblasti práva komentuje ústavný právnik a bývalý poslanec NR SR Radoslav Procházka.

To je ťažko, keď už všetci ku všetkému všetko povedali. Tak inak.

Titulok dnešnej rubriky vyzerá síce ako skutkové tvrdenie, ale v skutočnosti je to vec názoru, je to tzv. hodnotiaci úsudok. Je tu predsa ešte Jelšava, je tu Hliník nad Hronom, Krompachy či Vranov nad Topľou. Srdcu nerozkážeš, proti gustu žiaden dišputát a tak podobne. Krása je v očiach toho, kto sa pozerá.

A ohavnosť takisto. Možno práve to vedie nezanedbateľné množstvo jedincov k presvedčeniu, že povedať sa dá o čomkoľvek čokoľvek. Napríklad že umučení, znásilnení a zavraždení civilisti v skutočnosti žijú, alebo sú síce už mŕtvi, ale zahynuli rukou svojich manželov, rodičov, súrodencov či susedov. Prípadne oboje naraz, aj žijú, aj ich zabili sami Ukrajinci. Napokon, tehotné ženy a novorodičky v mariupolskej pôrodnici sú tiež buď herečky, alebo ich zabil Azov, alebo aj aj.

Jedna z odpovedí znie „sloboda prejavu“. V jej americkej verzii. Tak si o nej niečo aktuálne povedzme.

Od Skokie po Sandy Hook

Skokie je mestečko v štáte Illinois, v ktorom žilo relatívne veľa židov. Mnohí z nich prežili holokaust vrátane internácie v koncentračných táboroch. Národnosocialistická strana USA mala v pláne usporiadať v Skokie pochod svojich prívržencov v nacistických uniformách s plnými insígniami vrátane svastík. To sa miestnej komunite nepáčilo a chcela pochod zakázať. Piatimi hlasmi proti štyrom Najvyšší súd v roku 1977 rozhodol, že sloboda prejavu má prednosť, resp. že akékoľvek jej obmedzenie musí byť spojené s komplexnými procesnými zárukami aj pre nacistov.

Štrnásteho decembra 2012 Adam Lanza zastrelil svoju matku, následne v základnej škole v Sandy Hook zastrelil 26 ľudí, z toho dvadsať detí vo veku šesť až sedem rokov, a potom sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Týždeň v práve Rada Procházku

Komentáre

Teraz najčítanejšie