Denník N

Minister Krajniak: Maroš Žilinka je vzácny človek, štve každého (+ video)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Putin je diktátor, Slovensko patrí na Západ, hovorí minister práce a podpredseda Sme rodina Milan Krajniak.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Líder OĽaNO Igor Matovič o vojne na Ukrajine povedal, že koalíciu zomkla a v demokratickej časti politického spektra skalibrovala rebríček hodnôt. Súhlasíte s tým? 

Bolo to vidieť už pred vojnou na Ukrajine. Za Sme rodina môžem povedať, že – asi ste si všimli – aj keď sa rokovalo o obrannej zmluve, aj teraz po vzniku konfliktu na Ukrajine, tak aké boli naše stanoviská, tak sme sa aj zachovali. Možno to upravilo mienku o zahraničnom postavení Slovenska, o tom, v akej sme geopolitickej situácii, u tých, ktorí pochybovali, že by Rusko mohlo byť schopné takejto agresie.

Vo všetkých vládnych stranách panuje úplná zhoda v tom, že chceme Ukrajine pomôcť tak, ako vieme, aby sa ubránila. Viete, že sa dlhý čas zaoberám aj zahraničnou politikou. Sám pre seba mám sformulované pravidlo, že pre Slovensko je najlepšie, ak má susedov, ktorí nemajú žiadne agresívne alebo expanzívne tendencie. Je zjavné, že od Ukrajiny nám nehrozí, že by nás napadla. Rusko je krajina, ktorá v minulosti mnohokrát dokázala svoje veľmocenské tradície, je schopná ich šíriť často aj silou, preto je pre nás najvýhodnejšie, aby západná ruská hranica bola čo najvýchodnejšie od našich hraníc. Ukrajinci naozaj bojujú aj za bezpečnosť Slovenska, preto si myslím, že si zaslúžia nielen náš rešpekt, ale aj našu pomoc.

Sociológ Martin Bútora o Borisovi Kollárovi povedal, že ho príjemne prekvapil jeho postoj po invázii Ruska na Ukrajinu, že sa postavil za to, aby prišli vojaci NATO, a za to, kam patríme. Malo by nás to prekvapovať?

To, čo hovorím vám aj komukoľvek od vzniku Sme rodina, je, že máte voči nám predsudky. A to preto, lebo zastávame aj názory, s ktorými nesúhlasíte, to je však normálne. Vždy hovoríme to, čo si myslíme, a potom to aj dodržíme. A to aj vo veciach, ktoré vás príjemne a potom aj nepríjemne prekvapia. Vy niekedy predpokladáte, že niektoré naše názory hovoríme iba preto, že to je nejaký populizmus, my však naozaj hovoríme to, čo si myslíme, a snažíme sa to dodržať. Od začiatku sme hovorili, že si myslíme, že Slovensko je súčasťou Západu, že sme však aj súčasťou strednej Európy, preto by mala V4 čo najužšie spolupracovať – s čím asi vy nesúhlasíte. V4 aj stredná Európa je však súčasťou Západu.

Možno ste si všimli, že najprozápadnejší jastrabi vo vládnej koalícii, pán minister Korčok a pán minister Naď, sa vždy o postojoch Borisa Kollára a, predpokladám, že aj o mojich, vyjadrovali s rešpektom, lebo pre nich boli úplne čitateľné. S Ivanom Korčokom sa ixkrát priateľsky vecne hádame o úlohe V4, o Viktorovi Orbánovi, o Kaczyńskom, to však neznamená, že nám nie je úplne zrejmé, že Slovensko je súčasťou Západu a že tak to má aj zostať.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

Maroš Žilinka

Milan Krajniak

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Vladimír Pčolinský

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie