Denník N

Nebezpečne blízke známosti: vojna na Ukrajine pokazila život Putinovým dcéram a ich mužom

Na archívnej sníme z roku 2005 priletel Putin s manželkou Ľudmilou na stretnutie s americkým prezidentom Georgeom Bushom. Foto - TASR
Na archívnej sníme z roku 2005 priletel Putin s manželkou Ľudmilou na stretnutie s americkým prezidentom Georgeom Bushom. Foto – TASR

Sankcie proti ruskému režimu sú čoraz osobnejšie. Ocitli sa na nich už aj utajované dcéry Vladimira Putina.

Až doteraz to bolo na úrovni štátneho tajomstva a pre prokremeľské médiá absolútne tabu. Akonáhle sa o niektorej z nich objavila investigatíva, Putinov hovorca to prešiel mlčaním. Ich mená sa nevyslovovali, fotografie nezverejňovali.

Masakra ukrajinských civilistov v Buči, po ktorej nasledovali nové americké sankcie proti Rusku, to však zmenila. Ocitli sa na nich po prvý raz aj Putinove dcéry – vedecká manažérka Jekaterina Tichonovová (35) a endokrinologička Maria Voroncovová (36).

Obe má ruský prezident z manželstva s bývalou letuškou Ľudmilou, s ktorou sa rozviedol v roku 2013. Až doteraz však o nich skoro vôbec nerozprával, hoci investigatívne médiá sa o nich zaujímali, keď preverovali ich majetkové pomery.

Po nových sankciách Putinov hovorca Dmitrij Peskov na tlačovej konferencii vyhlásil, že na sankcie proti prezidentovým dcéram budú reagovať a „urobia, čo uznajú za vhodné“. Prvý raz tak priznal ich existenciu.

Podľa Američanov sa veľká časť Putinovho majetku môže skrývať práve u jeho rodinných príslušníkov – preto sa Washington zameral aj na jeho dcéry.

Kto sú Putinove dcéry

Ako vyplýva zo zoznamu amerických sankcií, staršia Putinova dcéra Maria Vladimirovna

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie