Denník N

Tieto voľby opozícia nemohla vyhrať, hovorí maďarský historik Krisztián Ungváry

Ungváry Krisztián. Foto – 24.hu/Karancsi Rudolf
Ungváry Krisztián. Foto – 24.hu/Karancsi Rudolf

Orbánov režim môže fungovať výlučne na základe neliberálnej ideológie, vraví maďarský historik.

Magyar verzió itt.

Veľkú časť maďarských voličov podviedli a zneužili, vraví maďarský historik Krisztián Ungváry o maďarských voľbách, ktoré sa konali minulú nedeľu a priniesli jasné víťazstvo Fideszu. Premiér Viktor Orbán v nich získal štvrtýkrát po sebe ústavnú väčšinu. Za týmto výsledkom podľa Ungváryho nie sú chyby opozície, ale samotný maďarský systém, ktorý sa podobá na bieloruský a ruský s tým rozdielom, že v Maďarsku sa nepoužíva násilie a nemanipuluje sa priamo s obsahom volebných urien.

V rozhovore s maďarským historikom sa okrem iného dočítate:

  • aké nástroje pomohli Fideszu k víťazstvu,
  • či môže Orbán dobyť aj Budapešť,
  • čo znamená, že Ukrajina bojuje aj proti Orbánovmu režimu,
  • ako by reagovali voliči Fideszu, ak by Orbán chcel vystúpiť z EÚ.

Ako ste prijali správu o tom, že Fidesz získal znovu dve tretiny?

Zarmútilo ma to. Hoci som rátal s víťazstvom Fideszu, dúfal som, že dve tretiny nezíska.

Ak Viktor Orbán tento cyklus dokončí, bude premiérom Maďarska 16 rokov. Spolu s volebným obdobím v rokoch 1998 až 2002 dokonca 20. Budeme teda môcť hovoriť o období Orbána podobne ako boli režimy Miklósa Horthyho a Jánosa Kádára?

V tom zmysle áno, že počas obdobia, keď je Viktor Orbán premiérom, sa stalo toľko fundamentálnych zmien, že z hľadiska politológie to v každom prípade predstavuje novú akosť. Budovanie neliberálneho štátu a jeho prevádzkovanie budú aj v učebniciach dejepisu. Tento režim sa totiž vo svojej akosti v základe líši od toho, aké bolo Maďarsko predtým. Približne tak, ako sa napríklad Bielorusko líši od Slovenska. Možno, že bieloruská moc to považuje za pozitívum, no podľa mňa značná časť jeho občanov nie. Ale to, že medzi nimi dvoma je rozdiel v kvalite, to vidí ako bieloruská, tak aj slovenská politická elita rovnako.

Keď jedna strana získa štyrikrát za sebou dve tretiny, naozaj to pripomína diktatúru. Moc v Maďarsku však zároveň nepoužíva priame násilie. Aký je podľa vás najlepší termín na pomenovanie tohto režimu?

Toto je veľmi ťažká otázka, pretože politológia neustále zápolí s tým, aby našla ten správny výraz. Niektorí ho nazývajú hybridným režimom, iní kleptokratickým štátom. Ostaňme pri tom, ako ho nazýva aj samotný Viktor Orbán: neliberálny režim. Podstatou orbánovského režimu je, že funguje prostredníctvom nástrojov a pomôcok demokratických režimov, no vládne sa tu tak, že tieto nástroje a pomôcky sú zosmiešnené a zbavené svojho pôvodného zmyslu.

Tiež je veľmi „inovatívne”, že sa to dosahuje bez použitia hrubého násilia. Hoci násilie už použili, keď iniciatíve referenda zabránili holohlaví chlapi, ale to bol marginálny prípad (v roku 2016 skupina holohlavých mužov zabránila opozičným politikom podať návrh na vypísanie referenda o zrušení zákazu nedeľného predaja – pozn. red.). Nemožno poprieť, že Viktor Orbán zatiaľ nepoužil otvorené a brutálne násilie, kým Lukašenko a Putin áno. Hoci ak niekto sleduje maďarské štátne médiá, takýto rozdiel ani neuvidí, pretože maďarské štátne médiá neinformujú o tom, že v Bielorusku alebo v Rusku sa používa aj násilie.

Terajšie voľby zároveň ukázali, že Fidesz vyhral väčšinou a jednoznačnou prevahou, až by bolo ťažké spochybniť, že toto rozhodnutie sa zrodilo v súlade s vôľou maďarských voličov.

Na toto môžem povedať iba toľko, že ak by v roku 1944 hlasovali Nemci o tom, či chcú Hitlera, pravdepodobne by si ho zvolili. Alebo napríklad ak by sme nechali Maďarov v roku 1981 rozhodovať o Kádárovom režime, hlasovali by zaň. Lukašenko alebo Putin dosahujú ešte krajšie výsledky ako Fidesz. Fidesz vyhral ukrutným volebným podvodom, keďže viedol kampaň prostredníctvom neprijateľných nástrojov a odkazy jeho kampane boli založené na hrubých klamstvách.

Nejde o podvod, ako keď sa sfalšujú hlasy v urne. Namiesto toho voličom klamali. Faktom je, že veľká časť voličov bola tomuto klamstvu otvorená, ale to na jeho podstate nič nemení. Opozícia nemala ani v úmysle vyjadriť vlastné stanovisko na podobnej úrovni, hoci médiá, ktoré sú prevádzkované z peňazí daňových poplatníkov, by mali vykonávať aj túto úlohu. Nesplnili ju.

Ktoré boli tie neprijateľné nástroje a klamstvá, ktoré využil Fidesz?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Viktor Orbán

Svet

Teraz najčítanejšie