Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: Ruskému priemyslu hrozí kolaps, hovorí majiteľ ruských oceliarní Vladimir Lisin

Už je čas? Foto - TASR/AP
Už je čas? Foto – TASR/AP

Problém ruskej ekonomiky spočíva vinou sankcií a regulácií ruskej vlády najmä v rozvrate logistiky a dodávateľských vzťahov.

Tlak ekonomických sankcií sa v Rusku ešte neprejavuje naplno napríklad prázdnymi regálmi obchodov, ale ruský oligarcha Vladimir Lisin hovorí o tom, že pôjde o samotné prežitie podnikania. A má veľké obavy, s ktorými sa zdôveril denníku Komersant.

V Rusku už neexistujú nezávislé médiá a rozhovor s Lisinom je veľmi opatrný, napriek tomu sa z neho dá vyčítať podnikateľovo zdesenie. Lisin je aj jedným z mála oligarchov, ktorý otvorene kritizoval ruskú inváziu na Ukrajinu.

Miliardár Lisin je väčšinovým majiteľom oceliarní NLMK (patria medzi štyri najväčšie v Rusku), vie teda posúdiť, čo sa deje. A hovorí, že prakticky zo dňa na deň sa zrútili dodávateľské reťazce, ktoré „boli budované roky: logistika, platby, finančná infraštruktúra“. Okrem toho sa denne menia pravidlá a objavujú sa nové a nové obmedzenia, ktoré zavádza vláda.

Lisin je opatrný v kritike vlády a tvrdí, že chápe jej snahu riešiť problém, ale „opatrenia sú často robené narýchlo bez analýzy dôsledkov“. Niektoré sa pritom môžu ukázať ako „devastačné pre domáci priemysel zamestnávajúci milióny ľudí“.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie