Denník N

Odborník na extrémizmus Mareš: Demokracia pri Kotlebovi obstála, volanie po drakonickom odsúdení nie je adekvátne

Miroslav Mareš a Marian Kotleba. Foto - archív M.M. a N - Vladimír Šimíček.
Miroslav Mareš a Marian Kotleba. Foto – archív M.M. a N – Vladimír Šimíček.

Podmienečné tresty sú v stredoeurópskom priestore za verbálne trestné činy oveľa bežnejšie ako tresty odňatia slobody, vraví profesor z brnianskej politológie Miroslav Mareš.

Miroslav Mareš (48) je profesor na katedre politológie Fakulty sociálnych štúdií Masarykovej univerzity v Brne. Zameriava sa na výskum terorizmu, extrémizmu, futbalového chuligánstva a straníckych systémov. V rozhovore hovorí:

  • prečo považuje trest pre Mariana Kotlebu v kauze šekov za adekvátny,
  • či môže byť jeho odsúdenie krokom k rozpusteniu ĽSNS,
  • ako sa trestá číselná symbolika odkazujúca na neonacizmus v Česku,
  • ale aj prečo ĽSNS stráca voličov a predbehla ju Republika.

Ako ste spoza hraníc vnímali Mariana Kotlebu a jeho politickú dráhu?

Kotleba sa vynoril v štruktúrach Slovenskej pospolitosti, aj keď v jej začiatkoch nebol – alebo aspoň nie taký viditeľný. Registroval som aj zmenu z lídra polovojensky vyzerajúcich formácií, ktorými sa prezentovala Slovenská pospolitosť, na politika, ktorý nemal paramilitaristické sklony tohto typu, ale začal sa silne profilovať na rómskej otázke. Mám na mysli protesty na východnom Slovensku na prelome prvej a druhej dekády 21. storočia, ktoré viedli k založeniu ĽSNS.

V tom období ma osobne zaujalo, že prekonal antimaďarský diskurz a dokázal nadviazať kontakty s časťou maďarských pravicových extrémistov. Už od roku 2012, keď jeho nová strana ĽSNS vo voľbách prekročila 1,4 percenta, som mal pocit, že by jeho strana mohla rásť.

To sa nakoniec aj stalo.

Ešte v roku 2013, keď sa stal županom v Banskej Bystrici, som bol prekvapený. Ale úspech ĽSNS vo voľbách v roku 2016 už pre mňa až taký prekvapivý nebol, najmä po tom, čo som videl masovú protiimigrantskú demonštráciu v Bratislave v lete v roku 2015, na ktorej mal Kotleba prejav.

Táto demonštrácia v slovenskej spoločnosti silno rezonovala, koniec koncov, tam sa prvýkrát verejne profiloval aj neskorší poslanec Milan Mazurek či ďalšie osoby. Po roku 2016 Kotlebova strana zažívala svoje zlaté obdobie. Pred voľbami v roku 2020 sme videli silnú kampaň, javilo sa, že by strana mohla výrazne uspieť, ale namiesto toho prišla stagnácia.

Ako na vás pôsobil Kotleba v posledných rokoch?

Zdá sa mi, že Kotleba zostal skôr na svojich tradičných pozíciách, i keď aj v jeho prípade vidíme, aspoň navonok, isté umiernenie. Samozrejme, keď vynecháme exces s číslami 14 a 88, ku ktorému sa určite ešte dostaneme. Dnes mám pocit

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kotlebovci - ĽSNS

Marian Kotleba

Slovensko

Teraz najčítanejšie