Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: Ukrajinským jednotkám pomáha umelá inteligencia, ktorú vyvíja americká firma

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Vďaka softvéru, ktorý analyzuje rozhovory ruských vojakov a dokáže vypichnúť kľúčové informácie, majú Ukrajinci prehľad o pohybe a úmysloch nepriateľa.

Vojna na Ukrajine ukazuje silu umelej inteligencie (AI), píše portál Wired v analýze možností, čo všetko sa dá s pomocou AI využiť v boji.

Ukážkou použitia AI je rozoznávanie tvárí a vyhľadávanie konkrétnych cieľov, napríklad ruských generálov. „Ukrajinské jednotky mohli napríklad vyhľadať ruských generálov tak, že dali zadanie: nájdi sivovlasú osobu, ktorá sa pohybuje blízko antény,“ píše Wired. Satelitné snímky alebo priame prenosy dronov z výšky dodali dáta, AI potom urobila svoju prácu. Generáli sú totiž spravidla sivovlasí a spravidla bývajú v blízkosti vysielačky s anténou.

Podobne mohla AI lokalizovať ruské jednotky, ktoré sa medzi sebou dohovárali obyčajnými mobilmi.

Mnohé z týchto rozhovorov už boli zverejnené (napríklad z nich vyplýva aj to, že ruskí velitelia dávali priame príkazy na streľbu do civilistov) a pravdepodobným pomocníkom pri vyhľadávaní a preklade týchto rozhovorov z ruštiny do angličtiny (alebo ukrajinčiny) je softvér vyvinutý americkou firmou Primer. Tá síce oficiálne nepotvrdila, že ho Ukrajincom dodáva, ale podľa Wired je to pravdepodobné.

Softvér je unikátny tým, ako pracuje na základe umelej inteligencie, ktorá sa sama rýchlo učí rozoznávať hovorenú reč a analyzovať aj vojenský slang (v ruštine). Pre Ukrajincov, ktorí za normálnych okolností musia analyzovať odpočutú komunikáciu sami, čo si vyžaduje veľa ľudských síl, je obrovskou výhodou, že AI od firmy Primer to urobí za nich.

A umelá inteligencia tejto firmy dokáže aj iné divy. Jej riaditeľ Sean Gourley hovorí, že si stanovili štyri nové ciele: zhromažďovať obrovské množstvo dát z webov a rozhovorov v éteri; odstraňovať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie