Denník N

Komentátori Denníka N: Fico pomáha Rusku a ohrozil slovenských vojakov (+video)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Komentátori Tomáš Gális a Zoltán Szalay hovoria, že rozsudok nad Kotlebom ich sklamal, dobrou správou tento týždeň je Eduard Heger na Ukrajine.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ako je možné, že Viktor Orbán znovu vyhral v Maďarsku voľby?

Szalay: Žiadna iná reálna možnosť tu nebola. Jeden známy maďarský komik Tibor Bödőcs mal výrok, že korupcia je maďarský startup. Myslím si, že celý tento systém neliberálnej demokracie, ktorý vytvoril Viktor Orbán, je jeho startup. Dokáže kombinovať prvky Putinovho modelu diktatúry s európskym modelom demokracie. Maďarsko je navonok európska demokracia, je členom EÚ a NATO, ale Viktor Orbán vytvoril aj neformálny systém pravidiel a ten mu pomáha vyhrávať voľby. Ak niekto štyrikrát po sebe vyhrá voľby s ústavnou väčšinou, ozaj to vzbudzuje pochybnosti o tom, či je to ešte férová súťaž a ozajstná demokracia.

Gális: Je to rozdiel oproti Angele Merkelovej, ktorá vyhrala štyrikrát voľby.

Szalay: Určite. Tu nebola ani iná reálna možnosť. Všetci vedeli, že Fidesz je jediným reálnym favoritom. Otázka bola iba to, či to vyhrá s ústavnou alebo s jednoduchou väčšinou.

Gális: Ale tie prieskumy predtým neukazovali, že opozícia dopadne až tak zle.

Szalay: Áno, opozícia mala dlhý čas dosť vyrovnanú pozíciu a vyzeralo to, že majú aj nejakú šancu. Všetko sa zmenilo v priebehu kampane a aj vypuknutím vojny. Nie som si istý, či prieskumy dokázali situáciu ukázať tak, ako je v realite. Bola to nevyvážená súťaž, veľmi silno ovplyvnená aj volebnými obvodmi, ktorých hranice Fidesz zmenil tak, aby to bolo v jeho prospech.

Hovoríš, že situáciu mohla zmeniť vojna na Ukrajine, ale u nás spôsobila to, že prieskumy ukázali skôr odklon od autoritárskych tém alebo od Fica, od toho, že Amerika môže za všetko. U Maďarov to zafungovalo naopak? Je Maďarom vojna ľahostajná?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie