Denník N

Český týždeň: Fiala nemôže riešiť iba Ukrajinu, vraví Babiš. U Zemana zatiaľ frčia skartovačky

Andrej Babiš a Petr Fiala. Foto - TASR/AP
Andrej Babiš a Petr Fiala. Foto – TASR/AP

Babiš vyzýva vládu, aby pri pomoci Ukrajincom nezabúdala na Čechov. Rusi sa snažili získať na svoju stranu českých diplomatov. Hrad opäť ničil dokumenty, ktoré nemal.

Prinášame pravidelný český newsfilter – zhrnutie toho najdôležitejšieho, čo sa stalo v Česku za uplynulý týždeň. Udalosti vybral a napísal editor Českého rozhlasu Plus Kirill Ščeblykin.

1. Za našich ľudí

Na to, že česká vlna solidarity nebude trvať večne, upozorňovali sociológovia a odborníci na integráciu od začiatku. Len čo pominie šok vyvolaný ruským útokom, ľudia budú mať tendenciu vrátiť sa k vlastným problémom.

Niektorí politici sa to snažia už teraz využiť a prilákať svojich voličov. Už v prvých dňoch invázie spustil líder populistickej SPD Tomio Okamura reči o tom, že vláda „kašle na našich ľudí“. K tomu sa teraz pridal aj Andrej Babiš, keď povedal, že premiér Fiala nemôže „riešiť iba Ukrajinu“.

Hnutie ANO tiež tvrdilo, že mestská časť Praha 1 ubytovala utečencov na „prestížnej“ adrese, potom sa ale ukázalo, že ide o telocvičňu.

Babiš sa dušuje, že mu záleží aj na Ukrajincoch a pripomína, že samo jeho hnutie prispelo peniazmi na pomoc utečencom.

Ako ale upozorňujú odborníci, takáto rétorika môže byť nebezpečná. Česko už pred vojnou prechádzalo niekoľkými krízami naraz, a tie sťahovali sociálne zraniteľné skupiny ku dnu.

Český sociálny systém je pritom slabý a veľmi neintuitívny. Keď teraz chudobnejší Česi vidia solidaritu s 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Český týždeň

Český newsfilter každý týždeň ponúka prehľad najdôležitejších správ. Zhŕňa Kirill Ščeblykin.

Migrácia

Miloš Zeman

Svet

Teraz najčítanejšie