Denník N

Putinova chyba je taká obrovská, že tým možno urobil z Ruska zlyhávajúci štát

Vladimir Putin. Foto - TASR/AP
Vladimir Putin. Foto – TASR/AP

Ruský prezident vytvoril štát, ktorý existuje len na vedenie vojny – ako staroveká Sparta. Neúspešný útok na Ukrajinu však túto ilúziu ukončil.

Autor je švédsky ekonóm

Vojna ruského prezidenta Vladimira Putina proti Ukrajine sa ukázala ako mimoriadna – a mimoriadne brutálna – hlúposť. Jeho chyba je taká obrovská, že tým možno urobil z Ruska zlyhávajúci štát, ktorý oxfordský slovník definuje ako štát, v ktorom sa „politický alebo ekonomický systém natoľko oslabil, že vláda nad ním už nemá kontrolu“.

Zdá sa, že táto definícia už opisuje súčasný stav Ruska, a môžeme očakávať, že vojna bude autoritu Kremľa naďalej oslabovať. Je možné, že Putina Ukrajina vojensky porazí a táto porážka bude signálom, že Rusko nie je ani len „regionálna veľmoc“, ako ho kedysi neveľmi citlivo opísal bývalý americký prezident Barack Obama. Ukrajinci podľa vlastných údajov zneškodnili 50 zo 120 práporových taktických skupín nasadených na Ukrajine, pričom Rusko má celkovo len 170 takýchto skupín.

Ukrajina vďačí za svoj úspech pri odrážaní ruskej konvenčnej vojenskej sily nielen hrdinstvu a zručnosti svojich vojakov, ale aj všadeprítomnej korupcii Putinovho režimu. Ruská armáda už roky zjavne hnije zvnútra.

Už nemôže vládnuť

Toto zlyhanie je o to nápadnejšie, že Putin vytvoril štát, ktorý existuje len na vedenie vojny – ako staroveká Sparta. Vrcholom jeho 22-ročného pôsobenia bola päťdňová vojna proti malému Gruzínsku v auguste 2008 a anexia Krymu v marci 2014. Neúspešný útok na Ukrajinu však túto ilúziu ukončil. Putin zamýšľal malú, rýchlu vojnu, teraz však čelí niečomu podobnému ako katastrofálnej rusko-japonskej vojne v rokoch 1904 – 1905, keď porážka rozpútala v Rusku revolúciu.

Putin už nemôže vládnuť Rusku v žiadnom konvenčnom zmysle. Od roku 2003 systematicky podkopáva všetky štátne inštitúcie – odstraňuje demokratické procesy, brzdy a protiváhy a vládu zákona – a na ich miesto dosadil autoritársku kleptokraciu. On a úzka elita kamarátov kradli v impozantnom meradle, pričom pre ruských občanov nerobili nič. Celá krehká budova teraz úplne závisí od rastúcej represie.

Od roku 2012 Putin neprejavuje záujem ani o ekonomický rozvoj Ruska.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Komentáre

Teraz najčítanejšie