Denník N

Bieloruský denník: Čo hovorí bieloruská propaganda o vojne na Ukrajine

Ruské lietadlá na základni Luninec v Bielorusku. Foto - TASR/AP
Ruské lietadlá na základni Luninec v Bielorusku. Foto – TASR/AP

Počas vojny, ktorú Rusko začalo proti Ukrajine za podpory Lukašenka, sa naplno rozbehla nielen vojnová, ale aj propagandistická mašinéria. Ruské kanály teraz namiesto seriálov vysielajú politické relácie.

Napriek masívnym represiám a zatýkaniam začali po zmanipulovaných voľbách Bielorusky a Bielorusi protestovať každú nedeľu proti režimu Alexandra Lukašenka. V ten istý deň nám píše svoj Bieloruský denník Maks z Minska. Vzhľadom na vyhrotenú situáciu, v ktorej sa ocitli miestni novinári, sme sa rozhodli, že nezverejníme jeho celé meno.

Banderovci, špeciálna operácia, mierotvorca Lukašenko

Bieloruská štátna propaganda neustupuje. Bieloruskí propagandisti, vycvičení vo volebných udalostiach a v masových protestoch po nich, sa do tejto vojny zapojili s novou silou. Vo veľkej miere recyklujú materiály z Ruska a dopadá to zvláštne. Veď naozaj: prečo by mali Bielorusi zrazu uveriť, že Ukrajinu obsadili nacisti, keď takmer každý druhý občan Bieloruska má medzi Ukrajincami toľko príbuzných a priateľov?

Uzavreté štúdie zároveň ukazujú, že propaganda v niektorých prípadoch funguje. Už niekoľko dní sledujem, čo sa deje na bieloruských štátnych kanáloch, čo píšu propagandisti na svojich sociálnych sieťach, a zdôrazňujem si kľúčové témy, ktoré tu uvádzam.

Pre istotu: všetky tieto tvrdenia sú klamstvá.

Na Ukrajine sú len nacisti

Štátni propagandisti, poslanci a dokonca aj bieloruskí úradníci sa navzájom predháňali v tvrdeniach: v Ukrajine sú samí nacisti a banderovci. A hoci sú Bielorusi viac-menej zvyknutí na to, čo rozpráva štátna propaganda, nie je celkom obvyklé počúvať niečo také od predstaviteľov štátnej vertikály.

Napríklad Valentina Nazarenková, poslankyňa Snemovne reprezentantov Bieloruska z Mozyru, hovorí: Rusi spustili špeciálnu operáciu na záchranu Ukrajiny pred nacistami a banderovcami, ktorí zruinovali krajinu. Poslankyňa zároveň nevysvetľuje, čo znamená „zruinovať krajinu“, ale len naznačuje, že Lukašenkovi a Putinovi treba veriť.

Ukrajina by zaútočila na Bielorusko, ak by tu nebolo Rusko

Ďalšou častou tézou je, že ak by Rusko nezaútočilo na Ukrajinu, Ukrajinci by napadli Bielorusko. Keď Lukašenko priznal raketové útoky z územia Bieloruska na Ukrajinu, uviedol, že to bola odpoveď na útoky pripravované z ukrajinského územia.

Avšak neexistuje žiadne potvrdenie, že by Ukrajina plánovala útok na Bielorusko. Nula. Samozrejme, ukrajinské sily sa priblížili k bieloruským hraniciam. Ale len preto, že ruské jednotky sú už mesiac na území Bieloruska v rámci takzvaných „spojeneckých cvičení“.

Vo všeobecnosti Lukašenko a bieloruská štátna propaganda radi opakujú, že krajinu ohrozujú vonkajší nepriatelia. Jeden deň tanky NATO „cvakajú pásovými podvozkami“ na západnej hranici, kým Ukrajina pripravuje ofenzívu na juhu. V skutočnosti ruské vojská jednoducho vstúpili do krajiny a teraz bombardujú Ukrajincov z nášho územia.

V Donbase už 8 rokov zabíjajú ľudí, Rusko ich zachraňuje

Ďalšia častá téza, ktorú si bieloruskí propagandisti požičali od svojich ruských kolegov. Ukrajinci údajne osem rokov bombardovali civilistov v Donecku a Luhansku, čo už Rusko nedokázalo tolerovať, a tak sa rozhodlo civilistov zachrániť.

V tomto kontexte nie je veľmi jasné, prečo by Ukrajina mala bombardovať svoje vlastné mestá okupované Ruskom. Táto propagandistická téza zrejme v Bielorusku veľmi nefunguje: téma Donbasu je nám predsa len dosť vzdialená. Napriek tomu, že bieloruskí dobrovoľníci bojovali na strane Ukrajiny proti ruskej agresii v Donbase od roku 2014.

Rusko zachraňuje Bielorusko a svet pred ukrajinskými biologickými zbraňami

Určite ste to počuli z úst ruských propagandistov. Rusko údajne zaútočilo na Ukrajinu, pretože Západ a NATO v krajine zriadili laboratóriá na výrobu biologických zbraní. Samozrejme, aby nimi zabíjali Bielorusov a Rusov.

Znie to bláznivo, však? Štátna propaganda začala šíriť príbehy o tom, ako pred niekoľkými rokmi začali do bieloruských nemocníc prichádzať skupiny Bielorusov s podivnými príznakmi podobnými prechladnutiu. Údajne zomierali z nevysvetliteľných príčin. Samozrejme, štátna propaganda dospela k záveru, že to boli Ukrajinci, ktorí testovali biologické zbrane na Bielorusoch.

Špeciálna operácia, nie vojna

Šialenstvo zrodené z príbehu o nacistoch, ktorí ovládli Ukrajinu. Keďže sa na Ukrajine chopila moci banda zlých ľudí, nejde o vojnu, ale o špeciálnu operáciu na oslobodenie krajiny.

Je záhadou, od koho treba oslobodiť demokratickú európsku krajinu, ktorej životná úroveň v posledných rokoch len stúpala. Avšak historka o špeciálnej operácii, bohužiaľ, funguje. Nie nulový počet bieloruských úradníkov a bežných občanov nazýva vojnu špeciálnou operáciou. Áno, takýchto ľudí je podstatne menej ako v Rusku, ale výsledok propagandistickej práce je, žiaľ, zrejmý.

Alexandr Lukašenko – mierotvorca

Čisto bieloruský príbeh. Štátna propaganda popiera spoluúčasť Bieloruska na útoku na Ukrajinu. Okrem toho propagandisti vytvárajú obraz diktátora Alexandra Lukašenka ako mierotvorcu. Spočiatku sa tomu ešte horko-ťažko dalo veriť: veď prvé rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou sa konali v Bielorusku.

Ale po presunutí rokovacej platformy do Turecka sa tomu verí ťažko. Lukašenko sa napriek tomu naďalej hlási k mierotvorcom. Údajne len vďaka nemu si strany vôbec sadli za spoločný stôl.

Lukašenko a jeho propagandisti pri týchto slovách zabúdajú na dôležitý detail: z územia Bieloruska lietajú rakety na Ukrajinu, je tu ruská armáda. O akej neutralite môžeme hovoriť?

Je zrejmé, že Lukašenko si svoju stranu vybral už dávno. Napriek všetkým pokusom prezentovať sa ako dobrý chlapík a garant mieru v regióne.

Z ruštiny preložila Diana Shvedová. Bieloruský denník vychádza s podporou SlovakAid.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Bielorusko a Lukašenko

Bieloruský denník

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie