Denník N

Bieloruský denník: Čo sa deje v bieloruských mestách na hraniciach s Ukrajinou?

Ruská vojenská technika v Bielorusku. Foto - TASR/AP
Ruská vojenská technika v Bielorusku. Foto – TASR/AP

Ruskí vojaci posielajú domov narabované veci, po bieloruských uliciach jazdí vojenská technika, šíria sa správy o násilí. Ruská armáda už viac ako mesiac bojuje proti Ukrajine z územia Bieloruska.

Napriek masívnym represiám a zatýkaniam začali po zmanipulovaných voľbách Bielorusky a Bielorusi protestovať každú nedeľu proti režimu Alexandra Lukašenka. V ten istý deň nám píše svoj Bieloruský denník Maks z Minska. Vzhľadom na vyhrotenú situáciu, v ktorej sa ocitli miestni novinári, sme sa rozhodli, že nezverejníme jeho celé meno.

Vojna, ktorú rozpútalo Rusko za spoluúčasti Lukašenkovho režimu, pokračuje. Celý svet šokovali zábery z Buče. Ruské jednotky sa stiahli spod Kyjeva, aby sa reorganizovali na východe Ukrajiny. Životy miliónov Ukrajincov sa zmenili, museli opustiť svoje domovy. Lenže strata domova sa zdá byť tou najmenšou stratou: mnohí vo vojne stratili svojich blízkych, niektorí utrpeli zranenia. Existuje množstvo svedectiev o násilí ruských vojakov voči civilistom na okupovaných územiach. Miestni obyvatelia hlásia rabovanie, drancovanie, vraždy a prípady znásilnenia.

Život sa však zmenil nielen na Ukrajine, ale aj v pohraničných častiach Bieloruska, hoci nie tak dramaticky. Zatiaľ čo z územia Bieloruska lietajú rakety a po uliciach jazdia vojaci a vojenské vozidlá, obyvatelia južných bieloruských okresov sa učia žiť po boku cudzej armády.

Narabované sa posiela do Ruska poštou

Bieloruský bloger Anton Motoľko zverejnil trojhodinové video z pobočky kuriérskej služby v bieloruskom meste Mozyr: vidieť na ňom, ako ruskí vojaci balia balíky do Ruska. Medzi vecami sú: televízory, kávovary, oblečenie, káble, alkohol, grafické karty, digestory, klimatizácie, elektrické skútre, náradie a dokonca aj motor na loďku. Podľa blogera máme všetky dôvody domnievať sa, že väčšinu týchto predmetov ukradli ruskí vojaci v domoch Ukrajincov.

Podľa blogera len v priebehu 2. apríla odovzdala ruská armáda prostredníctvom kuriérskej služby viac ako 2 tony (!) tovaru. Všetky veci putovali do Ruska – do Moskvy, Omska, Altajského, Zabajkalského a Krasnojarského kraja a do iných častí krajiny.

Histórie násilia

V miestnej tlači a kanáloch Telegramu sa občas objavujú správy o prípadoch násilia alebo prenasledovania miestnych obyvateľov ruskými vojakmi. Údajne sa občas vyskytnú prípady, keď vojenské vozidlá zastavia pri skupinách mladých dievčat a ponúknu im, aby išli s nimi. Miestne obyvateľky to odmietajú.

Začiatkom apríla sa v telegramových kanáloch objavila anonymná výpoveď dievčaťa o prípade skupinového znásilnenia ruskými vojakmi v bieloruskom meste Mozyr. O niekoľko dní neskôr jedna zo štátnych televízií priniesla reportáž s dementi. Ani nezávislé médiá zatiaľ nenašli žiadne potvrdenie tejto správy.

Predaj pohonných hmôt, konzervovaných dávok a kradnutých vecí

Miestni obyvatelia z pohraničných okresov uvádzajú, že vojaci sú ochotní nadviazať kontakt: rozprávajú sa, ponúkajú kúpiť odčerpané palivo, nepoužité prídelové balíčky a nejaké veci. Kým palivo a dávky si ľudia ešte kupujú, pred inými vecami sú ostražití. Povráva sa (nie bezdôvodne), že tieto veci sú kradnuté. V médiách sa objavuje veľa príbehov o rabovaní ruskými vojakmi a ťažko si predstaviť, odkiaľ by ešte vojaci mali kávovary a iné veci z civilného života.

Miestni obyvatelia Mozyru a ďalších pohraničných okresov ďalej uvádzajú, že armáda neustále nakupuje potraviny v obchodoch za veľké sumy peňazí.

Dievča, ktoré odsúdili za natočenie incidentu s vojenskou technikou

Koncom marca sa v telegramových kanáloch objavilo nezvyčajné video. V ňom posádka bieloruskej dopravnej polície zastavila ruský vojenský kamión. Najzaujímavejšie je však niečo iné: video zachytáva moment, keď bieloruskí reprezentanti vlády násilne vytiahnu vodiča z nákladného auta. Detaily toho, čo sa stalo, doteraz nie sú známe.

Približne po týždni sa prípad dočkal pokračovania: kanály Telegramu spojené s Lukašenkovým režimom informovali, že dievča, ktoré vraj to video natočilo, zadržali. Donútili ju kajať sa na kameru (je to populárna prax) a povedať, že nikomu neodporúča natáčať vojenskú techniku Ruskej federácie.

Nevieme, či sa proti dievčaťu začalo trestné stíhanie.

Havárie za účasti vojenskej techniky

V rôznych častiach Bieloruska pravidelne dochádza k nehodám civilných a vojenských vozidiel. Takáto nehoda v okrese Rečica sa skončila smrťou 24-ročného vodiča nákladného auta. Túto noc z 31. marca na 1. apríla sa na tom istom mieste stali dve nehody: najprv do ruského obrneného transportéra narazilo osobné a neskôr nákladné auto. Uvádza sa, že vojenské vozidlá stáli v tme bez akýchkoľvek identifikačných znakov alebo čohokoľvek, čo by ich pomohlo v tme rozoznať.

Výsledkom bola smrť jedného z vodičov, ďalšie dve osoby sa dostali do nemocnice a ich životy už nie sú v ohrození. Pracovníci ministerstva pre mimoriadne situácie, ktorí prišli na miesto nehody, zároveň vo svojej oficiálnej správe neuviedli vojenskú techniku: podľa nich sa zrazili dve civilné autá. Hoci výpovede očitých svedkov naznačujú, že na nehode sa podieľali vojenské vozidlá.

Niet pochýb, že vojna najviac zasiahla Ukrajinu. Bielorusi sa však do konfliktu dostali proti svojej vôli. Ešte sme neporazili Lukašenka a Putin už zaviedol vojská do našej krajiny, a teraz ju využíva ako platformu na útok na Ukrajinu.

Je možné, že príslušníci armády, ktorá celú hrôzu v Buči a ďalších ukrajinských mestách uskutočnila, práve teraz vstupujú do budov kuriérskych služieb Bieloruska, aby poslali domov narabované.

Z ruštiny preložila Diana Shvedová. Bieloruský denník vychádza s podporou SlovakAid.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Bieloruský denník

Svet

Teraz najčítanejšie