Denník N

Reportérka Procházková: Putin je obeťou vlastnej lži a propagandy, ľudia mu nedovolia ustúpiť

Petra Procházková. Foto - archív P. P.
Petra Procházková. Foto – archív P. P.

Legendárna česká reportérka Petra Procházková hovorí, ako sa Putin zamotal do vlastnej propagandy, opisuje, ako fungujú ruské médiá a ako frustrácia ľudí z postavenia Ruska vo svete ovplyvnila ich vnímanie reality.

V rozhovore sa dočítate:

  • prečo Rusi zatvárajú oči pred vojnou na Ukrajine;
  • ako funguje a odkedy nastúpila ruská propaganda o Ukrajine;
  • čo sa teraz deje medzi ruskými novinármi;
  • prečo sa Putin spoľahol hlavne na televíznu propagandu;
  • čo je ruský komplex a prečo pomohol rozpútať vojnu.

V roku 1994 ste boli ako novinárka v čečenskom hlavnom meste Groznyj. Rusi vtedy nechceli riskovať obrovské straty v mestských bojoch, tak Groznyj v podstate úplne zlikvidovali bombami a delostrelectvom. Podobá sa to na to, čo teraz vidíte napríklad v obkľúčenom Mariupole?

Podobá sa to z hľadiska štýlu vojny, čiže v bezohľadnosti na to, či útočíte na vojenské alebo civilné ciele. V Čečensku v roku 1994 a predovšetkým v zime 1995 Rusi používali hlavne letectvo. To, že nemierili na nič a že zhadzovali bomby na mesto spôsobom, ktorý pripomínal kobercové bombardovanie, sa podobá na to, čo robia v Mariupole. Groznyj mal vtedy pol milióna obyvateľov, Mariupol je trochu menší. Prekvapilo ma, že za toľko rokov sa to nezmenilo a že ruská vojna má stále stredoveký charakter. Nečakala som, že to opäť uvidím.

Ako to s touto taktikou dopadlo v Groznom?

Neviem, či to tak dopadne aj v Mariupole, ale hoci Groznyj masívne bombardovali a civilistov vyhnali, gerila v tých troskách zostala. A keď tam potom Rusi vošli s tankmi, aj tak mali obrovské straty. Aj v Mariupole sa ukrajinské jednotky menia na gerilové skupiny.

Vravíte, že sa ruská taktika a rešpekt pred civilnými obeťami za 25 rokov vlastne nezmenili.

Vôbec sa nezmenili. Najprv som si myslela, že tam zohrá úlohu napríklad to, že Čečenci sú moslimovia, lebo etnicky ide o úplne iný národ s iným jazykom a Rusi o nich nikdy, na rozdiel od Ukrajincov, nehovorili ako o bratoch. Ukrajincov vždy vnímali cez obrovský počet zmiešaných sobášov a aj teraz, keď už neuznávajú, že sú samostatný národ, ich vlastne vnímajú trochu ako Rusov. A pritom proti nim používajú rovnaký spôsob vojny ako proti Čečencom, ktorými naozaj pohŕdali a ktorých nazývali tými najhnusnejšími menami. Zaráža ma, že sa ich úcta k životu a k civilistom nikam neposunula.

Bola to úplne iná doba. Pri moci bol vtedy Boris Jeľcin, teraz je to Vladimir Putin, ktorý aspoň na začiatku pôsobil ako politik s aspoň základným pochopením pre ľudské práva. Čím si vysvetľujete, že je to stále rovnaké?

Áno, Putin sa na začiatku snažil byť súčasťou moderného sveta. Možno sa cítil ako ten, kto sa snaží zaradiť do partie detí, je však trochu iný a tá partia ho neprijíma. Myslím si, že je to u Putina osobné. Je to zakomplexovaný chlap a teraz koná v štýle

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bielorusko a Lukašenko

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie