Z pečiva sa priberá, večer sa neje. Odborníci hodnotia sedem častých tvrdení spojených s chudnutím

Posledná, dvanásta časť seriálu Novoročné chudnutie: Naozaj treba jesť menšie porcie viackrát počas dňa, aby sme schudli?
Aj keď biele pečivo často viníme za nadváhu, odborníci sa zhodujú, že problém je inde. Priberá sa skôr z toho, čo na pečive máme – maslo, salámy či syry. A rozdiel medzi celozrnným a klasickým bielym rožkom? Celozrnný je zdravší, kaloricky sú si však veľmi podobné.
Podobné je to s nízkotučnými potravinami, ktoré nás takisto nespasia, ak si nedáme pozor na kalorický príjem a výdaj. Niektoré potraviny s vyšším obsahom tuku sú dokonca zdravé, napríklad orechy či semienka. A pamätajme si: okrem toho, že tuk zvýrazňuje chuť jedla, napríklad v syroch, spomaľuje tiež trávenie, čím odďaľuje pocit hladu.
V článku sa dozviete:
- či sú dobré nízkotučné potraviny,
- prečo si dať pozor na večerné jedenie,
- koľkokrát denne by sme mali jesť,
- či je dobré mať „cheat days“.
Denník N sa Ivy Hrnčiříkovej, Michala Páleníka a Viktora Bielika opýtal na týchto sedem tvrdení:
- Z pečiva sa priberá.
- Večer by som už nemal jesť, lebo vtedy sa viac priberá.
- Nízkotučné potraviny sú pri chudnutí najlepšie.
- Pri chudnutí treba jesť malé porcie viackrát denne.
- Čím menej budem jesť, tým viac schudnem.
- Sacharidy sú najväčší nepriateľ pri chudnutí.
- Počas „cheat days“ môžete jesť čokoľvek.
Predošlých jedenásť dielov seriálu Chudnutie nájdete tu.
Z pečiva sa priberá
Viktor Bielik
Športový vedec, ktorý pôsobí na katedre biologických a lekárskych vied FTVŠ UK v Bratislave. Napísal viacero vedeckých a odborných prác a publikácií, ktoré sa venujú problematike výživy, diagnostiky trénovanosti a metodológie vo vrcholovom a v rekreačnom športe.
Pekárenské výrobky sú síce bohaté na sacharidy, ale priberá sa skôr z nadbytku kalórií a nedostatku pohybu. Keď ľudia s telesne aktívnym spôsobom života, najmä vytrvalostného charakteru, vyradia chlieb a iné pečivo, skôr či neskôr siahajú po sladkostiach, lebo vo svaloch chýba glukóza.
Michal Páleník
Odborník na výživu, CEO & zakladateľ spoločnosti Planeat.
Nie je to úplne pravda. Pečivo v porovnaní s