Denník N

Vývoj bojov (46. deň): Čo dokáže S-300 a čo Patriot, a aký počítač by si kúpil Robert Fico?

Raketový systém protivzdušnej obrany Patriot. Foto - TASR/AP
Raketový systém protivzdušnej obrany Patriot. Foto – TASR/AP

Opravené označenie rakety v slovenskej verzii S-300 o 15:12.

  • S-300 verzus Patriot, propaganda proti rozumu.
  • Zničili už Rusi slovenskú S-300?
  • Ukrajina sa na východe drží.
  • Strelkov predpovedá neúspech ruskej ofenzívy.
  • Plus mapy dňa;
  • plus videá dňa – analýza neúspešného použitia protitankovej strely proti ruskému tanku; ruský tank v bojoch v Mariupole; letecká aktivita západných špionážnych lietadiel na východnej hranici NATO.

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. V seriáli sa objavujú aj postrehy ruského nacionalistu a zločinca Igora Strelkova (Girkina), ktorý bol kľúčovou postavou pri rozpútaní vojny v roku 2014, ale okrem úspechov ruskej armády na svojom profile na ruskej sociálnej sieti VKontakte otvorene píše aj o jej porážkach a problémoch.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za nedeľu 10. apríla. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Prehľad overených strát je na konci článku.

Propaganda proti rozumu?

Darovanie našej S-300 vzbudilo podobne iracionálny odpor ako nedávno schvaľovanie obrannej dohody s USA. Fico a jemu podobní manipulátori zahlcujú verejný priestor nezmyslami napríklad v podobe ospevovania skvelej S-300 a zhadzovania schopností Patriotov.

V nedeľu naše ministerstvo obrany zverejnilo status, v ktorom čiastočne oba protiletecké raketové systémy porovnáva aj za pomoci doteraz nezverejnených informácií. Tento prehľad si z neho vzal dva údaje, ale téma je omnoho komplexnejšia, zaslúži si viac podrobností.

Naša S-300 bola vyrobená v Sovietskom zväze v roku 1987. Patrioty vo verzii, ktorá prichádza na Slovensko, začali v USA vyrábať v roku 1999. Na úvod by teda stačilo predstaviť si sovietsku digitálnu techniku z 80. rokov a americkú z prelomu 90. a nultých rokov. Ktorej by dal prednosť Robert Fico, keby si kupoval počítač? Ale to zďaleka nie je všetko.

Ako je to s dostrelom S-300. V súvislosti so schopnosťami našej S-300 PMU sa na Slovensku objavujú aj absolútne nereálne čísla. Dokonca zaznelo, že dostrelí do vzdialenosti 600 kilometrov, ale bežne sa operuje s rovnako nepravdivými 200 či 300 kilometrami.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie