Denník N

Generačný talent, ktorý prehovoril o korupcii v basketbale. Simmons sa po truci pokúsi reštartovať svoju kariéru

Ben Simmons. Foto - TASR/AP
Ben Simmons. Foto – TASR/AP

Verejná kritika jeho hry, mediálne roztržky so spoluhráčmi, miliónové tresty, priznanie mentálnych problémov či odhalenie korupcie v univerzitnom systéme. To je krátky sumár toho, čo austrálsky basketbalista Ben Simmons za niekoľko rokov dokázal. Viac ako o jeho výkonoch sa hovorí o dianí mimo palubovky.

Naposledy si na seba 25-ročný basketbalista navliekol dres 20. júna 2021 v rozhodujúcom stretnutí druhého kola play off zámorskej NBA s Atlantou Hawks. Víťaz Východnej konferencie Philadelphia 76ers ako potenciálny favorit na zisk titulu duel nezvládol práve aj pre výkon Simmonsa.

Viac ako o prehre a predčasnom konci sa hovorilo práve o Simmonsovi a jeho neschopnosti zobrať na seba zodpovednosť v kľúčových okamihoch. „V tejto chvíli neviem na to odpovedať,“ odpovedal tréner Doc Rivers na otázku zámorských novinárov, či má Simmons na to, aby bol rozohrávačom v tíme s najvyššími ambíciami.

„Prehrali sme, to je sklamanie. Som, kto som, je to tak, ako to je. Nie je ľahké vyhrať. Prvá vec, čo urobím, je, že si vyčistím myseľ a dám sa mentálne do poriadku,“ vravel samotný hráč po predčasnom konci sezóny.

Tu niekde sa začal príbeh, ktorý v najbližších mesiacoch zaplní titulky športových webov po celom svete.

Otvoril tému úplatkov a po roku sa zbalil do NBA

Vráťme sa na úplný začiatok, do roku 2014. Pôsobenie v stredoškolskej akadémii Montverde na Floride a ocenenia pre najužitočnejšieho hráča ho vystrelili do pozície najžiadanejšieho basketbalového artiklu.

Spomedzi obrovského množstva ponúk sa rozhodol reprezentovať univerzitu Louisiana State (LSU).

A už vtedy zaujal vyjadreniami o úplatkoch. „Bentley, Rolls-Royce, hodinky, šperky, domy… hocičo.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Basketbal

NBA

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie