Denník N

Čo sme rozdelením republiky stratili a čo našli

Rozvod nie je lacný špás. Najmä keď sa delí dvojčlenná federácia. Tu je veľmi krátky a nevyhnutne neúplný zoznam ziskov a strát.

Čo sme teda stratili?

  • Značku krajiny. Československo, resp. „Čeko“ bolo vo svete určitým pojmom. Slovensko je mimo Európy takmer neznáme a v Európe ho okrem našich susedov tiež nepozná veľa ľudí.
  • Spoločné bývanie. Rozdelenie krajiny zvyšuje fixné náklady na obsluhu štátu (za predpokladu rovnocennej kvality). Dvaja prezidenti, dve siete ambasád, dve armády atď.
  • 90. roky. Platí, že štáty sa udržujú tými princípmi, na základe ktorých vznikli. Naši politici sa nepýtali ľudí, či chcú žiť v samostatnej krajine. A potom sa nepýtali ani na iné dôležité veci. Divoká privatizácia, finančné pyramídy, hrubokrkí so zlatými reťazami a „domáca kapitálotvorná vrstva“ poznačili Slovensko omnoho viac ako Česko. Do EÚ sme sa dostali v prvej vlne rozšírenia, ale s odretými ušami.
  • Slovenčinu v Česku. Kto pred rokom 1993 písal knihy alebo natáčal film, robil to pre 15 miliónov ľudí. Úspory z rozsahu boli nepopierateľné. Dnes sa mladí Česi so Slovákmi rozprávajú často v angličtine.
  • Mladé mozgy. Do Česka emigrovali desaťtisíce nadaných mladých ľudí.

A čo sme našli? 

  • Zodpovednosť za riadenie vlastnej krajiny. Už sa nedá vyhovárať na Pragocentristov. Ešteže je tu Brusel a jeho byrokrati. Otázka „kto na koho dopláca“ už nie je tromfom pokleslých politikov.
  • Národnú hrdosť. Máme vlastné futbalové a hokejové mužstvo, ktorým sa občas niečo podarí. A Poliakov a Maďarov právom šokoval slovenský ekonomický úspech.
  • Viac voľnosti v ekonomickej politike. S Čechmi by sme do Eurozóny nevstúpili.

Straty boli v krátkodobom výhľade vyššie ako zisky. Dvojčlenná federácia však nikde na svete nefunguje. Slovensko by si nakoniec zvolilo vlastnú cestu aj dobrovoľne.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie