Denník N

Duleba po dobrodružnej ceste na Ukrajine: Fico a Pellegrini chcú spraviť zo Slovenska Ťapákovo

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Stretnutie so Zelenským a návšteva Buče bola pre Hegera veľká politická škola, vraví expert Alexander Duleba, ktorý cestoval na Ukrajinu s ním.

Expert na Ukrajinu Alexander Duleba ako poradca Eduarda Hegera cestoval 15 hodín v špeciálnom vlaku, aby si s premiérom spolu pozreli spúšť po ruských vojakoch v Buči a osobne sa stretli s ukrajinským prezidentom.

Rozprávame sa:

  • ako cesta na Ukrajinu a masaker v Buči zmenili premiéra Hegera;
  • o atmosfére v nočnom vlaku, v ktorom išli s európskymi lídrami;
  • čo ho prekvapilo na prezidentovi Zelenskom;
  • čo si váži rovnako ako dodávku S-300;
  • o Ficovi a Pellegrinim, ktorí chcú zo Slovenska spraviť Ťapákovo;
  • o Putinovom fiasku na Ukrajine a rozhodujúcej bitke v tejto vojne;
  • o kľúčovej role Slovenska v EÚ, ktorá sa týka Ukrajiny.

Ako premiérov poradca ste zažili cestu na Ukrajinu v čase vojny. Nebáli ste sa, že sa môže niečo stať? 

Adrenalín tam bol, aj trochu stresu. Riziko, samozrejme, existovalo, aj keď sa zdá, že ukrajinská strana zabezpečuje tranzit maximálne bezpečne. Železnica, po ktorej sme išli, zatiaľ nebola poškodená, podobne ako celá trasa, ktorá je pre Ukrajincov kľúčová. Robia to podľa všetkého veľmi dobre. Je tiež pravda, že tá cesta trvá dvojnásobne toľko ako v normálnych pomeroch. Ide o zónu, v ktorej Rusi tiež strieľajú, preto oceňujem odvahu predsedu vlády, že sa odhodlal, že do toho pôjde. Dozvedel som sa to dva dni pred tým. Bez debaty som vedel, že to treba urobiť. Nejaké obavy som potlačil.

Nočná cesta do Kyjiva

Premiér Heger išiel vo vlaku s lídrami EÚ: predsedníčkou Komisie von der Leyenovou aj šéfom diplomacie Borrellom. Ako k tomu došlo?

Keď už bola naplánovaná cesta Ursuly von der Leyenovej, ktorá sa pripravovala dlhšie, požiadali sme o možnosť pridať sa a naša žiadosť bola akceptovaná.

Aká bola atmosféra vo vlaku na ceste do Kyjiva, mohli sa navzájom stretnúť?

Áno, došlo k stretnutiam s von der Leyenovou aj Borrellom, keďže išli v tom istom vlaku. Cestovali sme síce v noci, ale hlavne nadránom po skromných raňajkách už bol priestor sedieť spolu.

Návšteva u prezidenta Zelenského a najmä v oslobodenej Buči, kde ruskí vojaci po sebe nechali spúšť a podozrenie z mnohých vojnových zločinov, boli najsilnejšími momentmi premiérovej cesty. Ako to na vás zapôsobilo?

Prišli sme po 15-hodinovej ceste do Kyjiva a hneď sme nasadli do áut. Aj s európskymi predstaviteľmi sme išli v jednej kolóne do Buče, ktorá je asi 20 kilometrov severne od Kyjiva. Tam sa bojovalo, takže celá tá cesta do mesta je sama osebe šokujúca

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Eduard Heger

Rozhovory

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie