Denník N

Jedna kniha za šesť eur. Deťom z Ukrajiny, ktoré prišli na Slovensko, môžete venovať kúsok domova

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Knižná sieť Artforum na Ukrajine nakúpila šesťtisíc detských kníh a zdarma ich rozdáva na Slovensku. Je to zároveň forma podpory ukrajinským vydavateľom.

Od začiatku vojny zatiaľ prešlo cez naše východné hranice 310-tisíc Ukrajincov, o dočasné útočisko na Slovensku požiadalo zatiaľ 63-tisíc ľudí. Väčšina z toho sú ženy s deťmi. Na jednu z netradičných možností, ako im pomôcť, prišli v sieti kníhkupectiev Artforum.

„Hneď prvý vojnový víkend naša najmladšia dcéra Alžbeta strávila na hraniciach ako dobrovoľníčka a prišla plná burcujúcich zážitkov a nápadov, čo by sa dalo robiť.  My sme sa rozhodli urobiť to, čo vieme. Sú to dve formy podpory v jednej – pomáhame ukrajinským vydavateľom, ktorí zo dňa na deň stratili možnosť predávať knihy, a tie knihy chýbajú deťom a matkám, ktoré ušli pred vojnou a sú na Slovensku,“ vysvetľuje šéf siete Artforum Vlado Michal aktivitu, do ktorej teraz investujú najviac času aj peňazí.

V Artforach, Martinusoch a ďalších, celkovo 22 kníhkupectvách po celom Slovensku tak teraz nájdete kolekcie detských kníh v ukrajinčine. Sú zdarma pre ukrajinské rodiny, ktoré prišli do našej krajiny. Po knihy si prichádzajú aj tí, čo sa o utečencov starajú. Azylové centrá, školy, škôlky alebo knižnice. Počet organizácií, ktoré si knihy vyzdvihli alebo im ich poslali z Artfora, presiahol stovku.

Dvojročná Daša a jej 11-ročná sestra Jaroslava už v Bratislave čítajú ukrajinské knihy z Artfora. Foto – Lucia Gvozdjaková

Zbrane proti hlúposti a strachu

Vyzerá to jednoducho, ale je to veľká skúška improvizácie v absolútne neštandardných podmienkach. Artforáci vyskúšali pätnásť rôznych spôsobov dopravy kníh z Ukrajiny, so zapojením niekoľkých humanitárnych organizácií aj ambasád. Knihy museli cestovať cez tri krajiny.

„Už dlho sa poznáme s Ivanom Fedečkom z ukrajinského vydavateľstva Starý lev z Ľviva. Dohodli sme sa, že nakúpime u nich knihy a pokúsime sa ich dostať na Slovensko. Prvotný nápad bol, že sú rôzne organizácie, ktoré na Slovensku niečo naložia, odvezú na Ukrajinu a na spiatočnej ceste by mohli zobrať knihy. Napokon to bolo tak, že knihy

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Vojna na Ukrajine

Kultúra

Teraz najčítanejšie