Denník N

Začala behať pre lockdown, vynechala typickú začiatočnícku chybu a teraz je rekordérkou v maratóne

Holandská geofyzička zabehla v nedeľu 11. najrýchlejší čas európskej histórie.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

v nedeľu sa konal prestížny maratón v holandskom Rotterdame a medzi ženami obsadila druhé miesto domáca Nienke Brinkmanová. Porazila aj viaceré súperky z  Afriky a časom 2:22:51 h zlepšila národný rekord.

Na jej výkone je najobdivuhodnejšie to, že začala behať len pred dvoma rokmi, aby sa v čase prvého lockdownu odreagovala od stresu. Ten jej okrem pandémie pridávalo aj náročné doktorandské štúdium geofyziky na univerzite v Zürichu.

Pár mesiacov od svojich bežeckých začiatkov je 28-ročná Brinkmanová súčasťou najkvalitnejšej bežeckej skupiny na svete a súťaží v rovnakom tíme ako najlepší vytrvalci histórie Eliud Kipchoge či Kenenisa Bekele.

Inšpiratívny životný príbeh má za sebou aj mužský víťaz Abdi Nageeye, ktorý sa narodil v Somálsku a ako dieťa spolu s rodičmi utiekli cez Sýriu do Holandska. Jeho víťazný čas a nový národný rekord potvrdzujú, že Somálsko raz môže byť rovnakou vytrvalostnou veľmocou, akou je dnes Keňa či Etiópia.

Výklus je pravidelný týždenný newsletter o behu, vychádza každý utorok a posielame ho aj e-mailom. Vypočuť si ho môžete aj ako podcast na kanáli Športové podcasty vo svojej podcastovej aplikácii.


Nienke Brinkmanová pri spomienke na školské časy hovorí, že v kondičných testoch sa jej síce darilo, no nikdy by jej ani len nenapadlo, že by mohla mať bežecký talent. Jej potenciál si nevšimol ani nikto z vyučujúcich či ľudí z jej okolia.

Venovala sa preto

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Iné podcasty Denníka N

Športové podcasty Denníka N

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie