Denník N

Za Zelenským chodí čoraz viac politikov. Je to signál aj správa o situácii v Kyjive

Foto - TASR/AP, ÚV SR
Foto – TASR/AP, ÚV SR

Keď sa pred necelým mesiacom na Twitteri objavila fotografia z poľského vlaku, ktorý do Kyjiva viezol premiérov troch štátov EÚ, vyvolalo to veľké prekvapenie. Petr Fiala, Janez Janša a Mateusz Morawiecki o svojej ceste informovali na poslednú chvíľu – najmä z bezpečnostných dôvodov.

Do hlavného mesta Ukrajiny prichádzali v čase, keď na jeho predmestiach ukrajinské jednotky bojovali s ruskou armádou, a tak sa debatovalo o tom, čo by pre Západ znamenalo, ak by sa im na Ukrajine niečo stalo.

Ich cesta napokon prebehla bez problémov a inšpirovala ďalších európskych politikov, ktorí postupne začali prichádzať do Kyjiva. Po predsedníčke Európskeho parlamentu Roberte Metsolovej to minulý piatok boli ďalší dvaja vrcholní predstavitelia Únie a slovenský premiér Eduard Heger.

Deň po nich prišiel rakúsky kancelár Karl Nehammer aj britský premiér Boris Johnson. Práve jeho návšteva ukázala, ako veľmi sa zmenila situácia v porovnaní s polovicou marca, keď do Kyjiva prišli Fiala a spol.

Symbolická prechádzka

Nie je to tak dávno, čo Volodymyr Zelenskyj ako hlavný cieľ ruskej armády natáčal videá z Kyjiva, aby dal najavo, že zostal v hlavnom meste. Teraz sa už s Borisom Johnsonom prechádzal po kyjivských uliciach a zašli aj na Majdan, kde britský premiér dostal od ženy z Charkiva keramický džbán v tvare kohúta.

Nie je náhoda, že mu ho Ukrajinci podarovali. Keramický kohút sa stal symbolom ukrajinskej nezlomnosti, pretože sa objavil na fotografiách

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Volodymyr Zelenskyj

Svet

Teraz najčítanejšie