Denník N

Ukrajinky nerozumeli, prečo im dávame všetko zadarmo, hovoria pracovníčky občianskeho združenia MyMamy

Utečenka s dieťaťom vo veľkokapacitnom centre v Michalovciach. Foto - TASR
Utečenka s dieťaťom vo veľkokapacitnom centre v Michalovciach. Foto – TASR

Bezpečný ženský dom OZ MyMamy v Prešove poskytuje núdzové ubytovanie ženám zažívajúcim násilie. Momentálne je dočasným útočiskom aj pre sedem Ukrajiniek a ich osem detí, ktoré utiekli pred vojnou. 

Stojíme pred vysokým múrom a zvoníme na zvonček. Z malého reproduktora sa ozve hlas a vpúšťa nás na dvor. Neskôr zisťujeme, že vysoký múr má svoje opodstatnenie, pretože spolu s kamerovým systémom zaisťuje bezpečnosť pred agresormi.

Sedíme v miestnosti, ktorá pripomína bežnú zasadačku, no na jej stenách sa nachádzajú detské kresby a okolo okrúhleho stola sú police plné kníh a hračiek. Od sociálnej poradkyne Jany Šimkovičovej sa dozvedáme, že priestor slúži ako spoločenská miestnosť, v ktorej okrem iného prebiehajú aj kurzy slovenského jazyka pre ukrajinské utečenky.

Spoločenské miestnosti v bezpečnom ženskom dome sú plné hračiek. Foto – Čierna labuť

Pomáhajú im postaviť sa na nohy

Okrem prechodného ubytovania zamestnanci a zamestnankyne občianskeho združenia pomáhajú Ukrajinkám a ich deťom aj v iných oblastiach. Poskytujú im materiálnu pomoc, ako napríklad oblečenie, potraviny či hygienické potreby. „Máme dlhodobú spoluprácu s obchodným reťazcom, ktorý nám darúva potraviny,“ vysvetľuje sociálna poradkyňa Jana Šimkovičová. Utečenky majú k dispozícii aj sociálnu asistenciu pri hľadaní práce, ale aj vybavovaní úradných záležitostí.

Pri pracovných ponukách je často bariérou práve jazyk, preto sa rozhodli zorganizovať kurz slovenského jazyka. „Kurz slovenčiny majú dvakrát do týždňa. Prichádza učiteľka, ktorá učí slovenčinu a ruštinu, a ženy, ale aj deti – všetci, ktorí majú záujem, sa zúčastňujú na tomto kurze.“

Ešte pred kurzom zápasili s cudzím jazykom aj zamestnankyne občianskeho združenia. No sociálna poradkyňa hovorí, že si postupne zvykajú a vedia sa dorozumieť. Ak niečo nevedia, pomáha im online prekladač.

Utečenkám pomáhajú aj dve psychologičky.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Vojna na Ukrajine

Životy žien

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie