Denník N

Žiadna tretia svetová nehrozí. Putin jadrovými zbraňami len blufuje, vraví poradca britskej vlády

Putin sa prihovoril Rusom počas veľkej propagandistickej akcii pri príležitosti 8. výročia obsadenia Krymu. Foto - tasr/ap
Putin sa prihovoril Rusom počas veľkej propagandistickej akcii pri príležitosti 8. výročia obsadenia Krymu. Foto – tasr/ap

Predpoklady vojenských analytikov sa potvrdili, ruská armáda nemá na útok, aký si predstavovala. Západ však robí chybu, keď Zelenského tlačí do dohody s Rusmi, varuje šéf britského Výskumného centra pre štúdium konfliktov Keir Giles.

Minulé týždne Rusom ukázali, že v ovládnutí Ukrajiny neuspeli a ani v blízkom čase neuspejú. Podľa experta na bezpečnosť a Rusko je aj z ruských vyhlásení a ďalších krokov zrejmé, že o svojej slabnúcej pozícii vedia. Slová o sťahovaní vojsk sú preto dôležitým momentom v konflikte, upozorňuje v rozhovore.

V rozhovore tiež hovorí o tom, akú chybu robí Západ v postoji k Rusku, prečo má ruská armáda za sebou toľko zlyhaní, že tretia svetová vojna je nepravdepodobná alebo prečo je strach z Putina výsledkom jeho propagandy.

Ako veľmi sa dá Rusku veriť? Hneď na druhý deň po vyhlásení o sťahovaní vojsk hlásil starosta Černihiva, že Rusi, naopak, útoky zosilnili.

Nemôžete veriť ničomu, čo Rusi hovoria. Rusov musíte posudzovať iba podľa ich činov, nie slov, to je staré známe pravidlo.

Napriek tomu chápeme vyhlásenie ruského ministerstva obrany ako výnimočne zodpovedajúce realite. Už predtým sme mali k dispozícii vyhlásenie oboch strán, ruské aj ukrajinské, že Rusi ustúpili od vydávania ultimát a začali konštruktívne diskutovať, ako vojnu ukončiť.

Skutočne sa ich vojská začali sťahovať?

Áno, hoci nie celkom dobrovoľne. Veľkú časť z nich do značnej miery zničil ukrajinský odboj. Toto všetko naznačuje, že Rusko sa zmierilo s tým, že prehráva. Potvrdili sa predpoklady vojenských analytikov, ktorí ešte pred vypuknutím konfliktu hovorili, že jednotky, ktoré Rusko zhromaždilo okolo Ukrajiny, nebudú na ovládnutie celej krajiny stačiť. Ukrajinci navyše dobyli späť niektoré územia, ktoré predtým ovládli Rusi.

Prečo sú teda mestá ako Černihiv naďalej pod paľbou? Starosta mesta opísal, že Rusi bombardovali onkologickú kliniku a ťažko poranili najmenej troch pacientov.

Pretože aj keď sa Rusi na dobytom území dočasne zastavia a prestanú postupovať, nezabráni im to, aby z týchto území odpálili rakety dlhého doletu. Je teda rozdiel, či Rusko zastaví svoje útoky na ďalšie ukrajinské územie alebo prestane útočiť z územia, ktoré už ovláda.

Čo to znamená pre ďalší vývoj vojny?

Rusko bude musieť vynaložiť oveľa väčšie úsilie, aby dokázalo na Ukrajinu vyvíjať tlak dlhšie, než Ukrajina dokáže získavať podporu a záujem západných mocností.

Myslíte, že záujem Západu o vojnu opadá?

To je podľa mňa najväčšie nebezpečenstvo, ktorému Ukrajina teraz čelí. Že sa Západ rozhodne, že nastal čas, aby sa Ukrajina vyhla ďalšej humanitárnej katastrofe, ktorú na nej Rusi páchajú, a prijala ústupky, ktorými ukončí utrpenie civilistov.

To by sa Rusku veľmi hodilo, nie?

Áno, a preto bude naďalej útočiť na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie