Denník N

Ľudia v Šanghaji začínajú hladovať. Vláda nám poslala len dva zemiaky, dve mrkvy, dve cibule a kapustu, vraví Slovák

Zamestnanec nastavuje robota v Národnom výstavnom a kongresovom centre, ktoré slúži ako dočasná nemocnica v Šanghaji v piatok 8. apríla. Foto - tasr/ap
Zamestnanec nastavuje robota v Národnom výstavnom a kongresovom centre, ktoré slúži ako dočasná nemocnica v Šanghaji v piatok 8. apríla. Foto – tasr/ap

Ľudia sa neboja, že ochorejú, ale že skončia v izolačnom stredisku, hovorí Slovák Pavel Dvořák.

V posledných dňoch zomiera vo svete na covid najmenej ľudí od začiatku pandémie v marci 2020. Čoraz viac krajín upúšťa od opatrení, v Európe ešte aké-také majú zavedené Nemecko, Taliansko či Grécko. Pandémia covidu – možno dočasne, možno nastálo – po dvoch rokoch ustupuje.

Úplne iné zábery však prichádzajú z čínskeho Šanghaja. Milióny ľudí žijú v úplnom lockdowne, nemôžu opustiť ani vlastný byt. Čínska vláda tak podľa vzoru Wu-chanu v roku 2020 reaguje na vysoký počet prípadov, ktoré do tohto mesta priniesol infekčnejší omikron.

V nedeľu tu hlásili 25-tisíc pozitívne testovaných, na počet obyvateľov je to asi ako na Slovensku. Vláda sa však bojí, že nepremorená čínska populácia a relatívne nízka zaočkovanosť zraniteľných ľudí spôsobia katastrofu.

V Šanghaji žije aj Pavel Dvořák, slovenský fotograf, youtuber a spisovateľ, ktorý teraz vydáva novú knihu o Číne. Podobne ako milióny ďalších, aj on s manželkou musí byť zavretý v byte.

„Môžeme vyjsť, len keď ideme na testy, vtedy vynášame aj odpadky. Ale na druhej strane, naša štvrť je relatívne benevolentná, takže raz do dňa chodím aj so psom na desaťminútovú prechádzku pred náš byt. Nie všetky štvrte to majú také ´voľné´,“ vraví Slovák, ktorý v krajine žije desať rokov.

Zdravotník v ochrannom odeve stojí uprostred prázdnej cesty počas lockdownu. Foto – tasr/ap

Najväčší problém s potravinami

Keďže ľudia nemôžu ísť ani do obchodu, najväčší problém je s potravinami. Pôvodne mal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Čína a Taiwan

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Svet

    Teraz najčítanejšie