Denník N

Ochranári a vodohospodári zobrali bagre a rýle, aby vytvarovali kolmý breh pre vzácne vtáky. Pred sto rokmi robila hlinené útesy rieka sama

Brehuľa riečna. Foto – Štefan Benko
Brehuľa riečna. Foto – Štefan Benko

Regulácia Moravy zničila možnosti hniezdenia vtákom, ktoré sú chránenými druhmi európskeho významu. Teraz sa úlohu rieky snažia nahradiť ochranári s vodohospodármi.

Rieka Morava kedysi tiekla krajinou voľne. Vytvárala meandre a počas jarných povodní sa vylievala do širokého okolia. Povodne menili koryto rieky, obnažovali kolmé hlinené brehy, presúvali štrk a tvorili riečne ostrovy. Presne takéto špecifické miesta potrebujú na svoje hniezdenie viaceré vtáky chránené v európskom meradle – brehuľa hnedá, rybárik riečny aj rybár riečny.

Začiatkom 20. storočia však ľudia začali Moravu regulovať. Tok napriamili a odrezali ho od bočných ramien. „Skrátili ho o 18 kilometrov,“ hovorí Tomáš Olšovský, riaditeľ Správy Chránenej krajinnej oblasti Záhorie. Brehy sa spevnili betónovými kockami.

V bočných ramenách prestali byť vhodné podmienky na rozmnožovanie rýb aj obojživelníkov. Voda sa do nich nedostane, rýchlo odtečie do Dunaja hlavným korytom. Koryto sa postupne zahlbuje nižšie a nižšie, zatiaľ čo bočné ramená ostávajú v pôvodnej nadmorskej výške. Krajina sa vysušuje.

Morava. Vpravo sú brehy upravené na hniezdenie brehúľ, rybárikov a včelárikov. Foto – Rudolf Jureček

Rieka v regulovanom koryte už nepresúva štrk a nevytvára riečne ostrovy. Rybáre sa presťahovali na umelé ostrovy, ktoré im ochranári vytvorili na vodnej nádrži Gabčíkovo.

Ani brehule a rybáriky by už na Slovensku bez ľudskej pomoci nehniezdili. Potrebujú kolmý hlinený breh, do ktorého si vyhrabávajú nory. Do betónových kociek a dlažieb to nejde. Na Morave sa však našlo aspoň

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ochrana prírody

Príroda

Životné prostredie

Slovensko

Teraz najčítanejšie