Denník N

Odsúdený Beňa: Podľahol som po nástupe do SIS, nie som na to hrdý (+ video)

Boris Beňa. Foto N - Tomáš Benedikovič
Boris Beňa. Foto N – Tomáš Benedikovič

Na začiatku zápasíte s pokušením, potom si to ospravedlňujete, hovorí o korupcii bývalý námestník riaditeľa Slovenskej informačnej služby Boris Beňa. Špecializovaný trestný súd ho odsúdil za prijímanie úplatku. Bratislavská krajská prokuratúra Beňu obvinila v kauze Pčolinský z krivej výpovede, krajský súd v utorok rozhodol, že definitívne nejde do väzby.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

V rozhovore si prečítate:

  • kedy sa čestný policajt zmenil na skorumpovaného siskára,
  • prečo sa rozhodol spolupracovať s políciou,
  • o kauze Pčolinský,
  • prečo SIS nespolupracuje pri vyšetrovaní Gorily,
  • čo treba urobiť s tajnou službou, aby bola dôveryhodná.

Vo viacerých kauzách spolupracujete s orgánmi činnými v trestnom konaní. Jedenkrát ste právoplatne odsúdený, je to tak?

Áno, je to tak, som jedenkrát právoplatne odsúdený za trestný čin prijímania úplatku.

Je to dohoda o vine a treste v kauze Bopal, prípad podnikateľa Bočkaya. Ten ponúkol 200-tisíc eur za riešenie jeho problému, ktorý sa týkal zablokovania majetku finančnou správou. V tejto veci nedávno Najvyšší súd právoplatne odsúdil šéfa kontrarozviedky SIS Štefana Gašparoviča aj policajta Ladislava Vičana, a teda súd uznal vašu výpoveď ako dôveryhodnú.

Áno, presne tak.

V tejto veci vás odsúdili za priamu korupciu, dostali ste trojročnú podmienku s podmienečným odkladom na päť rokov a 14-tisíc eur peňažný trest a Gašparovič s Vičanom, o ktorých ste vypovedali, boli odsúdení za nepriamu korupciu a dostali trest 20 mesiacov odňatia slobody namiesto 11 rokov, ktoré im dal Špecializovaný trestný súd. Požiadali ste o obnovu konania, aby vám upravili trest. Išli by ste do spolupráce s orgánmi činnými v trestnom konaní, keby sa to od začiatku posudzovalo ako nepriama korupcia a nehrozil by vám taký vysoký trest?

V tom čase som sa rozhodol, že budem hovoriť pravdu o mojom skutku a budem spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní. To znamená, že budem hovoriť pravdu nielen o tom, čo som spravil ja a ostatní spoluobvinení, ale o všetkých veciach. Rozhodol som sa tak vtedy a myslím, že by som sa rovnako rozhodol aj dnes. V rozhodnutí Najvyššieho súdu nie je spochybnený skutok a to, ako sa stal. Aj Najvyšší súd skonštatoval, že skutok sa stal presne tak, iba zmenil kvalifikáciu a skutkovú podstatu trestného činu. Práve preto sme sa s mojím právnym zástupcom rozhodli, že požiadame o obnovu konania. Nespochybňujeme skutok ako taký, priebeh deja, nespochybňujem ani moje priznanie, to stále zostáva rovnaké.

Ste tiež dôležitý svedok v kauze bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského. V akom ste tu procesnom postavení?

Od 2. apríla, teda od minulej soboty som na okresnom policajnom riaditeľstve Bratislava III obvinený a paradox je, že súčasne som v procesnom postavení svedka na NAKA.

V kauze Bopal ste boli obvinený, že ste vybavovali úplatok, ale nedošlo k jeho prijatiu, pri Pčolinskom vypovedáte, že ste aj vy prijali 20-tisíc eur. Aké ste mali procesné postavenie, kým vás teraz neobvinili z krivej výpovede?

Nebol som obvinený, mal som dočasne odložené vznesenie obvinenia.

Máte ešte niekde inde vznesené obvinenie alebo podmienečne zastavené, odložené?

V žiadnom ďalšom prípade nemám vznesené obvinenie ani dočasne odložené.

Máte zablokovaný majetok?

Nemám, pretože na to nebol zákonný dôvod.

Vydali ste do trestného konania nejakú hotovosť?

Áno, vydal som hotovosť v prípade obvineného Pčolinského, tú časť, ktorú som prijal ja, 20-tisíc eur.

Sú tieto dve kauzy Bopal a Pčolinský jediné, kde vypovedáte o trestnej činnosti?

Vždy, keď som bol požiadaný orgánmi činnými v trestnom konaní, aby som podal svedeckú výpoveď, tak som vypovedal a vypovedal som pravdivo. Ale nechcem a nebudem rozprávať o tom, v ktorých ďalších prípadoch som vypovedal a čo som vypovedal.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Vladimír Pčolinský

Vojna v polícii

Slovensko

Teraz najčítanejšie