Denník N

Vzal som si doklady, peniaze a USB kľúč s kresbami, opisuje známy ukrajinský karikaturista, ako utekal pred vojnou z Kyjiva

Kresba – Vladimír Kazanevsky
Kresba – Vladimír Kazanevsky

„Táto vojna bude trvať dlho a my budeme bojovať na jej informačnom fronte,“ hovorí Vladimir Kazanevsky.

Tento text vznikol v spolupráci s partnerským webom Romano fórum.

„Mojím rituálom je vstať o tretej ráno a začať kresliť,“ opisuje Vladimir Kazanevsky, ako vznikajú jeho medzinárodne oceňované karikatúry.

Ešte donedávna ich tvoril v Kyjive, dnes ich do novín po celom svete posiela z Prešova, kam ich s manželkou vyhnal útok ruskej armády.

S portálom Romano fórum sa rozprával cez chat. V rozhovore okrem iného vysvetľuje, ako hľadá nápady na nové obrázky, kedy a prečo začal kresliť protiputinovské karikatúry a tiež, či sa plánuje vrátiť domov na Ukrajinu.

Kde ste boli vo štvrtok 24. februára, keď sa začala ruská invázia? 

Už skoro ráno som počul prvé výbuchy, začala sa vojna v jej plnom rozsahu. Pochopili sme, že Putin chce obsadiť Kyjiv, okamžite k nemu zamierili ruské tanky. Nad Ukrajinou – aj nad západnou časťou – bolo počuť vzdušné útoky. Mnoho miest bolo zbombardovaných.

Boli sme vtedy v Kyjive a pohli sa smerom na západ Ukrajiny. Pokračoval som v kreslení antiputinovských karikatúr a posielal ich späť do Kyjiva a všade inde po svete.

Kresba – Vladimir Kazanevsky
Kresba – Vladimir Kazanevsky

Pripravovali ste sa na to predtým – napríklad tak, že ste si s rodinou zbalili veci a vybrali hotovosť? 

Už pred 24. februárom sme vedeli, že sa začne vojna. Nakreslil som k tomu veľa karikatúr. Varovali nás priatelia zo zahraničia aj z Ruska. Mnoho ľudí v našej krajine tomu však neverilo, prezident Zelenskyj občanov vo svojich vyjadreniach upokojoval.

Boli sme teda pripravení v prípade vojny opustiť Kyjiv. Zbalili sme si dva malé ruksaky s dokumentmi, peniazmi a inými vecami. A najdôležitejšie: na USB kľúči sme so sebou vzali kompletný archív kresieb a textov.

Ostal na Ukrajine niekto z vašej rodiny? 

Odišli sme s manželkou, jeden z mojich synov zostal v Kyjive a druhý v Ľvive.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie