Denník N

Naozaj sa chystá Orbán spolu s Putinom rozparcelovať Slovensko?

Viktorovi Orbánovi sa v európskej politike pripisuje väčší význam, než aký v skutočnosti má.

Nebolo by ťažké nájsť argumenty na to, že najnebezpečnejším politikom v Európe v roku 2022 je ruský prezident Vladimir Putin. Napadol zvrchovanú susednú krajinu, pácha vojnové zločiny, vyhráža sa jadrovým útokom. Kto je však druhým najnebezpečnejším politikom Európy? Významná časť západoeurópskej verejnosti by sa dnes asi zhodla na tom, že po Putinovi dlho nič a potom nasleduje Viktor Orbán. Ten Orbán, ktorý drží chrbát Rusom vo vnútri EÚ, odmieta dodávať zbrane Ukrajine a dokonca burcuje svojich voličov proti Volodymyrovi Zelenskému, ktorého označuje za svojho protivníka.

Aký nebezpečný je však v skutočnosti Orbán?

Na túto otázku ponúkol odpoveď v nedeľu predseda slovenského parlamentu. Boris Kollár podľa všetkého išiel do diskusnej relácie Na telo s plánom, že vykreslí naratív geopolitickej hrozby pre Slovákov na čele s dvojicou Putin-Orbán a susedské vzťahy pritom nebude riešiť. Kollár v relácii viackrát spomenul, že hrozbu, ktorú predstavuje Orbán, považuje za reálnu. „Hovoria o Veľkom Uhorsku, kupujú si u nás nehnuteľnosti, rozdávajú pasy. To nie je sranda,“ povedal predseda Sme rodina a dodal, že „Putin s Orbánom si o chvíľu rozparcelujú Slovensko“. Nadväzoval tým na články v ruských médiách, v ktorých mapa Európy vyzerá úplne inak ako dnes a podľa ktorých by Maďarsko malo získať územia aj na úkor Slovenska a vďaka Putinovi.

Kollár teda vlastne hovoril o tom, že Maďarsko môže reálne vojensky zaútočiť na Slovensko s pomocou Ruska s cieľom získať slovenské územia.

Zdržanlivý Szijjártó

Ako reagovala maďarská vláda? Maďarský minister zahraničia, ktorý veľmi často a rád zdôrazňuje suverenitu Maďarska a vždy veľmi rázne odmieta zahraničnú kritiku na adresu Budapešti, zareagoval zdržanlivo a bez najmenšieho znaku nespokojnosti alebo hnevu. Pán predseda parlamentu sa asi pomýlil o najmenej jedno desaťročie, lebo dnes sú Slovensko i Maďarsko členmi EÚ a Maďarsku záleží na rozvoji dvojstranných vzťahov, znela stručná odpoveď šéfa maďarskej diplomacie.

Szijjártó si pritom týždeň predtým predvolal ukrajinskú veľvyslankyňu, lebo Kyjiv vyzval Orbánovu vládu, aby si konečne vybrala medzi Moskvou a Západom.

Čo to znamená? Maďarsko, ktoré

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Komentáre

Teraz najčítanejšie