Denník N

Odkaz MMŠ: Na ruský trh sa pre sankcie vráti stará Lada – bez airbagov a brzdného systému ABS

Novému modelu Lada Vesta robil v októbri 2015 reklamu osobne Vladimir Putin. Foto -lada.ru
Novému modelu Lada Vesta robil v októbri 2015 reklamu osobne Vladimir Putin. Foto -lada.ru

Rusi nebudú mať veľmi na výber a Ladu si kúpia, lebo západné autá na trhu nebudú.

Pamätníci komunizmu vedia, že sovietske Lady jazdili na vtedajšie pomery celkom spoľahlivo, hoci o pohodlí sa veľmi hovoriť nedalo. Odvtedy sa verzia Lady veľmi vylepšila vďaka vstupu francúzskeho Renaultu do ruskej automobilky AvtoVAZ.

Lenže vyzerá to tak, že sankcie vrátia Ladu do starých čias, píše portál Politico. Rusi ju budú naďalej vyrábať, ale bez elektronických vylepšení zo Západu. To znamená bez brzdného systému ABS, bez elektronických pomôcok pre vodiča a zrejme aj bez airbagov a elektronickej podpory znižovania exhalátov. Inými slovami, staronová Lada bude oveľa menej bezpečná a z výfuku pôjde o poznanie viac splodín.

Ruský výrobca však verí, že takáto Lada sa na domácom trhu presadí aj vďaka tomu, že západné automobilky sa z Ruska stiahli. Rusi teda nebudú mať veľmi z čoho vyberať.

„Pracujeme na tom, aby sme kritické komponenty z dovozu nahradili vlastnými,“ vyhlásilo vedenie automobilky. Nebude však ľahké – ak nie nemožné – nahradiť elektronické súčiastky vyrábané nemeckou firmou Bosch alebo firmami v Taiwane, ktoré z Ruska odišli.

Faktom je, že Lada pozostáva z 80 percent z komponentov ruskej výroby, lenže zostávajúcich 20 percent je predovšetkým elektronika vrátane mikročipov, ktoré v Rusku vyrábať nedokážu. Automobilový expert Ian Fletcher hovorí, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie