Denník N

Mäsiar zo Sýrie vs moderný veliteľ. Predstavujeme generálov Dvornikova a Zalužného, ktorí velia vojne o Ukrajinu

Alexandr Dvornikov a Valerij Zalužnyj. Foto - ruské a ukrajinské ministerstvo obrany
Alexandr Dvornikov a Valerij Zalužnyj. Foto – ruské a ukrajinské ministerstvo obrany

Po tom, ako sa Alexandr Dvornikov stal veliacim generálom vo vojne na Ukrajine, dalo Rusko armáde konkrétnu tvár, ktorá bude zodpovedná za jej úspech alebo neúspech. Ukrajina už nejaký čas takéhoto generála má a Valerij Zalužnyj si zatiaľ počína veľmi dobre.

Po neúspechu ruského útoku, ktorého príčinami boli nedostatočné sily a koordinácia, sa Moskva rozhodla zmeniť veliaceho generála a celkový prístup k vojne.

Ak si myslíte, že sa tu hovorí o bojoch na Ukrajine, pravdepodobne to tak je, ale v skutočnosti ide o hodnotenie priebehu sovietskej agresie proti Fínsku v roku 1939.

Paralel je viacero: túžba Kremľa dobyť bývalú „provinciu“, menší demokratický sused, ktorý nie je ochotný plniť rozkazy, plány na bleskové víťazstvo…

To Sýria má skúsenosti s Dvornikovom

Vzostup generála Dvornikova vyvolal pozornosť aj obavy z muža, ktorého západné médiá nazvali „mäsiar zo Sýrie“. Našťastie pre Ukrajinu nemá len silné stránky. Na scénu nevstupuje ako vrchný veliteľ s honosnou armádou, ale s výrazne otraseným vojskom. Má zdatného súpera a jeho spomínané angažovanie sa na Blízkom východe nebolo plné svetlých momentov.

Analytik Tom Cooper poznamenáva, že Dvornikovov príchod má predovšetkým ukončiť situáciu, keď vyšší ruskí velitelia na frontových líniách viedli každý svoju vlastnú vojnu bez koordinácie s ostatnými.

Dvornikov, veliteľ Južného vojenského okruhu Ruska, bol poverený vedením celej vojny na Ukrajine. Rusko tak urobilo rozhodnutie, ktoré malo z vojenského hľadiska urobiť na začiatku vojny. A pre Ukrajinu je dobré, že sa tak nestalo.

Armáda je totiž prispôsobená práve nasadeniu pod jednotným velením. Veľká hviezda armádneho generála na jeho výložkách znamená, že Dvornikov je o hodnosť vyššie ako doteraz veliaci generálplukovníci, takže diskusie o rozkazoch a postup „každý sám za

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie