Denník N

Vývoj bojov (48. deň): Na Donbase sa začína jar a Ukrajinci sľubujú Rusom zelené peklo

Ukrajinský vojak počas cvičenia s protitankovou strelou NLAW. Foto - TASRP/AP
Ukrajinský vojak počas cvičenia s protitankovou strelou NLAW. Foto – TASRP/AP
  • Prečo na zeleň na východnom fronte spomínali aj generáli Wehrmachtu;
  • Strelkov bude rád, ak nedôjde k „extrémne ponižujúcim“ porážkam ruskej armády, myslí si, že čas na ofenzívu prepásla;
  • plus mapa dňa o situácii v Mariupole;
  • plus tri videá dňa s dvoma rôznymi útokmi na ruské tanky.

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. V seriáli sa objavujú aj postrehy ruského nacionalistu a zločinca Igora Strelkova (Girkina), ktorý bol kľúčovou postavou pri rozpútaní vojny v roku 2014, ale okrem úspechov ruskej armády na svojom profile na ruskej sociálnej sieti VKontakte otvorene píše aj o jej porážkach a problémoch.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za utorok 12. apríla. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Prehľad potvrdených správ je na konci článku.

Prečo na zeleň na východe spomínali aj generáli Wehrmachtu a prečo sa na ňu tešia Ukrajinci

Keď sa diskutuje o vplyve počasia na vojnu, v podstate výhradne sa doteraz spomínalo ukrajinské blato, takzvaná rasputica. Na jar a jeseň v období výraznejších dažďov ukrajinská úrodná pôda premokne tak veľmi, že v nej zapadnú aj tanky. Každý generál preto ukrajinské blato zohľadňuje pri plánovaní operácii.

Práve ono bolo príčinou, prečo Rusi vojnu začali v období mrazov. Pôdu spevnia a tá vďaka tomu unesie aj ťažkú techniku, ktorá sa nemusí presúvať len po zraniteľných cestách.

Nasledujúce video zobrazuje, ako to dopadne, ak ich tanky opustia počas dažďov alebo odmäku, čo je tento prípad. Je zo Sumskej oblasti, ktorá je v súčasnosti oslobodená. Sú na ňom ruské tanky T-80 patriace 4. tankovej divízii, ktorej zvyšky sa práve presúvajú k Iziumu.

Lenže na Ukrajine aj v Rusku sa už hovorí o začiatku jari a vegetácii. „Čoskoro príde jar, naše lesy sa zazelenajú a pre agresora sa začne skutočné peklo,“ povedal Kiril Budanov v rozhovore pre americký časopis The Nation. Budanov riadi ukrajinskú vojenskú rozviedku.

„V Donecku sa už všetko zazelenalo,“ píše dnes aj Igor Strelkov na ilustráciu, že ruská armáda prepásla najlepšie obdobie na ofenzívu. Prečo je to tak?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie