Denník N

Mali ho dosadiť za Zelenského, Putinovi zle radil o Ukrajine. Oligarchu možno vymenia do Ruska

Viktor Medvedčuk po tom, čo ho chytili ukrajinské sily. Foto - TASR/AP
Viktor Medvedčuk po tom, čo ho chytili ukrajinské sily. Foto – TASR/AP

Ukrajinci dolapili Viktora Medvedčuka na úteku, chcú ho vymeniť za zajatých vojakov

Aj v čase vojnového konfliktu to bol oznam, ktorý sa dá nazvať spravodajskou bombou. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok popoludní povedal, že ukrajinské jednotky chytili Viktora Medvedčuka, jedného z najbohatších ľudí na Ukrajine, hlavného proruského politika a televízneho magnáta.

Na úteku bol 48 dní.

Šokujúca bola nielen samotná informácia, ale aj fotografia, ktorá ju sprevádzala. Na snímke bol 67-ročný oligarcha oblečený v ukrajinských vojenských maskáčoch s putami na rukách.

Nie je jasné ako a kde presne ho chytili. No údajne sa snažil ujsť za hranice a zadržali ho v Zakarpatsku na západe Ukrajiny.  „Zjavne si myslel, že ukrajinská vojenská uniforma mu pomôže sa ukrývať,“ napísala na Twitteri novinárka Olga Tokariuk.

Je možné, že ho Ukrajinci vymenia za ukrajinských zajatcov v Rusku.

„Myslím si, že je od neho zvlášť cynické používať vojenské prestrojenie. Snažil sa takto zatajiť. Aký to ‚vojak‘, aký ‚vlastenec‘. Nuž, keď si Medvedčuk sám zvolil vojenskú uniformu, spadá pod pravidlá vojny. Ponúkam Ruskej federácii tohto chlapa na výmenu za našich chlapcov a dievčatá, ktorí sú v ruskom zajatí,“ povedal v utorok večer Zelenskyj.

Krstný otec Putin

To pre Medvedčuka, ktorý sa považuje za priateľa Vladimira Putina, ktorý je krstným otcom jeho najmladšej dcéry, nie je vôbec dobrá správa. Dokazuje to aj fakt, že chcel utiecť na Západ a nie do Ruska, prípadne do Bieloruska, kam štyri dni pred inváziou utiekla jeho manželka (neskôr nahrala video z Moskvy).

Kým na Ukrajine by skončil vo väzení, v Rusku mu podľa Ukrajincov hrozí smrť.

„Aby Medvedčuk prežil, potrebuje sa skrývať v ukrajinskom väzení. Garantujeme mu roky väzenia. V Rusku by bol určite odstránený. Ako osoba, ktorá pravidelne klamala o situácii na Ukrajine, kradla peniaze a stala sa jedným z iniciátorom vojny,“ napísal poradca Zelenského poradca Michajlo Podoľak.

To nemusí byť iba ukrajinské hodnotenie situácie. Aj americké zdroje

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Volodymyr Zelenskyj

Svet

Teraz najčítanejšie