Denník N

Sedem najhorších scenárov, ako sa môže skončiť vojna na Ukrajine

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Väčšina konfliktov sa skončí rýchlo, no tentokrát to stále viac vyzerá, že vojna bude trvať dlho. Dôsledky môžu siahať od globálnej stagflácie až po tretiu svetovú vojnu.

Autor je britsko-americký historik

Čo sa týka Ukrajiny, zvážte najhorší možný scenár.

Nie tak dávno som tvrdil, že súčasná globálna situácia sa viac podobá na 70. roky 20. storočia ako na ktorékoľvek iné nedávne obdobie. Ocitli sme sa v niečom, čo vyzerá ako nová studená vojna. Už sme mali problém s infláciou a vojna na Ukrajine je ako útok arabských štátov na Izrael v roku 1973 alebo sovietska invázia do Afganistanu v roku 1979. Ekonomický dosah vojny na ceny energií a potravín vytvára riziko stagflácie.

Predpokladajme však, že to nie je rok 1979, ale 1939, ako tvrdí napríklad historik Sean McMeekin. Samozrejme, pozícia Ukrajiny je oveľa lepšia ako pozícia Poľska v roku 1939. Do krajiny sa dostávajú západné zbrane, kým po invázii nacistického Nemecka sa do Poľska nedostali. Ukrajina čelí len hrozbe zo strany Ruska, kým Poľsko si rozdelili Hitler a Stalin.

Iba začiatok

Na druhej strane, ak uvažujeme o druhej svetovej vojne ako o sume viacerých vojen, paralela začína vyzerať vierohodnejšie. USA a ich spojenci musia uvažovať nie o jednej, ale o troch geopolitických krízach, pričom všetky by sa mohli odohrať rýchlo za sebou, rovnako ako vojne vo východnej Európe predchádzala vojna Japonska proti Číne a po nej nasledovala Hitlerova vojna proti západnej Európe v roku 1940 a japonská vojna proti USA a európskym impériám v Ázii v roku 1941. Ak by Čína budúci rok začala inváziu na Taiwan a vypukla by vojna medzi Iránom a jeho čoraz viac zjednotenými regionálnymi nepriateľmi – arabskými štátmi a Izraelom –, potom by sme už mohli začať hovoriť o tretej svetovej, nielen o druhej studenej vojne.

Ako by ste sa cítili, keby ste si vážne mysleli, že sa blíži tretia svetová vojna?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie