Denník N

Vladimír Pčolinský: Snaha zosadiť Žilinku nemá šancu na úspech

Vladimíra Pčolinského dosadilo za riaditeľa SIS hnutie Sme rodina. Vo funkcii skončil v marci 2021, keď ho obvinili z korupcie. Foto N - Tomáš Benedikovič
Vladimíra Pčolinského dosadilo za riaditeľa SIS hnutie Sme rodina. Vo funkcii skončil v marci 2021, keď ho obvinili z korupcie. Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimír Pčolinský vraví, že sa nebojí súdu. Za korupciu mu hrozí päť až dvanásť rokov. Generálnu prokuratúru, od ktorej znova žiada, aby ho cez sporný paragraf 363 zbavila stíhania, vedie jeho kamarát Maroš Žilinka. V rozhovore opisuje, aké majú vzťahy a ako mu telefonoval, keď ho zvolili do funkcie.

V rozhovore sa dočítate:

  • či Boris Kollár vydiera pre neho koalíciu,
  • či sa stretáva s politikmi a čo s nimi rieši,
  • čo riešil s Ľudovítom Makóom v cigarovom klube SIS,
  • ako dal z reštaurácie sledovať vplyvného konkurzného právnika Zoroslava Kollára,
  • čo sa dialo v SIS, keď vraj poza jeho chrbát po jednom dni zastavili jeho odpočúvanie,
  • čo si myslí o životnom štýle Borisa Kollára a ako s ním hovoril o jeho kontaktoch s mafiánmi.
Čo teraz robíte?

Som zamestnaný v dvoch súkromných spoločnostiach. Venujem sa poradenstvu v strategických oblastiach, ktoré sú pre tieto spoločnosti podstatné. Okrem toho sa venujem svojmu trestnému konaniu, ktoré mi zaberá najviac času.

Aké sú to firmy?

Nebudem hovoriť, v tejto chvíli to nie je to podstatné.

Viacero vládnych politikov po vypuknutí vojny na Ukrajine chválilo Slovenskú informačnú službu za to, že dáva včasné informácie. Ľudia sa možno smejú z SIS, vyzerá to však, že má kompetencie vo vzťahu k ruskojazyčnému prostrediu.

Slovenská informačná služba má kompetencie aj vo vzťahu k domácemu a zahraničnému prostrediu. Veľa informácií vychádza aj z medzinárodnej výmeny informácií medzi spravodajskými službami. Ak ste dôveryhodným partnerom, tak tie informácie máte, a ak nie ste, tak ich nemáte. Keďže ich SIS má, tak je zjavne dôveryhodným partnerom pre zahraničné spravodajské služby.

Ako sa môže stať, že sa v informačnej službe nájde príslušník, ktorý vynáša Rusku? Objavil sa v kauze s ruskými špiónmi.

Pokiaľ viem, žiadny, či už súčasný, alebo bývalý príslušník SIS nebol nikdy obvinený z toho, že by vynášal informácie cudzej spravodajskej službe. (Bohuša M., ktorý pracoval do konca roka 2021 pre SIS, zadržali a potom prepustili bez obvinenia, podľa informácií Denníka N pracoval v zložke zameranej na boj proti terorizmu, pozn. red.)

Čiže nie je to žiadny zásadný problém v rámci SIS?

Ešte raz, žiadny príslušník SIS nebol obvinený z toho, že by vynášal informácie cudzej spravodajskej službe.

Ako často ste v kontakte s politikmi Sme rodina?

Keďže som ženatý s poslankyňou Národnej rady, tak každý deň.

A s ostatnými?

Len sporadicky, občas som

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Boris Kollár

Vladimír Pčolinský

Zoroslav Kollár

Slovensko

Teraz najčítanejšie