Denník N

Krajniak začal chodiť s ochrankou, Haščák naňho podal trestné oznámenie

TASR
TASR

Strana Nova ukázala svedka, ktorý tvrdí, že za útokmi na Lipšica stoja ľudia platení Pentou.

Strana Nova ukázala svedka, ktorý tvrdí, že za útokmi na Lipšica stoja ľudia platení Pentou.

BRATISLAVA. Bývalý poradca ministra vnútra Daniela Lipšica Milan Krajniak tvrdí, že mu hrozí smrť.

„Okrem iného ma prišiel varovať pomerne vystrašený človek, že ma “Slávo” s “Ivanom L.” chcú dať dole. Vraj to má vyzerať ako nehoda. Tak som na základe tohto a viacerých iných varovaní začal chodiť s ochrankou,“ napísal Krajniak na svojej stránke Posledný Križiak, kde uverejňuje kritické texty o finančnej skupine Penta.

Hovorca Penty Martin Danko Projektu N povedal, že Haščák kvôli tomu v utorok podal na Krajniaka trestné oznámenie.

„Aktivity pána Krajniaka sú pod rozlišovacou schopnosťou tých problémov, ktorými sa vrcholový manažment Penty zaoberá. V prípade nižšie uvedených vyjadrení sa však pán Krajniak dopustil závažného obvinenia a nám záleží na tom, aby tieto jeho slová príslušné orgány dôsledne prešetrili,“ povedal Danko.

V stredu sa Krajniaka na základe otázok Projektu N pokúsila kontaktovať polícia, aby zistila, do akej miery sú vyhrážky vážne.

„Odmietol sa s nami rozprávať,“ povedal policajný prezident Tibor Gašpar.

„Polícii neverím a už vôbec neverím tomu, že by ma dokázala ochrániť,“ tvrdí Krajniak.

Išiel za ním do Albrechtu

Krajniak sa v utorok stretol s Haščákom osobne. Asi o deviatej večer sa vybral do reštaurácie Albrecht, kde Haščák večeral.

Ako vedel, že tam šéf Penty bude? „Slovensko je veľmi malé. Povedzme, že to bola náhoda,“ povedal Krajniak. Haščákovi sa vraj chcel len pozrieť do očí, „zdvorilo a krátko sme sa porozprávali“. Haščák to podľa Danka nebude hodnotiť.

Svedok tvrdí, že je to Penta

Krajniak tiež na blogu zverejnil, že svedok pred notárom spísal záznam, v ktorom tvrdí, že Haščák, Alojz Lorenc alebo bývalý šéf kontrarozviedky SIS Peter Tóth sú za diskreditačnou kampaňou voči Krajniakovi aj šéfovi Novy Danielovi Lipšicovi.

O ňom viacerí blogeri vystupujúci pod falošnou identitou zverejňujú informácie aj zo súkromia, ktoré Lipšic označuje za lož.

Dnes na tlačovej besede strany Nova vystúpil Anton Železník s tým, že tento svedok je on. Železník v minulosti figuroval vo viacerých menších politických stranách, dnes je predsedom Demokratickej občianskej strany.

Nova mu verí, lebo vraj absolvoval skúšku na detektore lži v Českej republike.

Kampaň voči Nove polícia vyšetruje už niekoľko mesiacov po tom, čo neznámy bloger zverejnil e-mailovú komunikáciu členov strany.

„Žiadnu takúto kampaň nikto z Penty ani z našich spolupracovníkov neorganizuje. Pán Peter Tóth pre Pentu nepracuje a nikdy ani nepracoval. Podľa mojich informácií spolupracoval pred niekoľkými rokmi s politickým hnutím 99%. Pracovný pomer pána Lorenca v Pente bol ukončený k 31.12.2010,“ povedal na to Danko.

Železník v minulosti vystupoval napríklad v kauze podplácania poslankyne SaS Natálie Blahovej. Železník tvrdil, že ho podnikatelia Weissovci, ktorí stáli za hnutím 99 percent, žiadali, aby Blahovú podplatil.

Kto koho obťažuje?

Krajniak odkaz na každý svoj blog posielal e-mailom Dankovi aj šéfovi Penty Haščákovi. Tí ho vyzvali, aby s tým prestal, inak sa dopustí trestného činu nebezpečného prenasledovania.

Hovorca Danko povedal, že preto zvažujú podanie ďalšieho trestného oznámenia.

Na základe Železníkovho svedectva chce zase trestné oznámenie podať aj predseda Novy Daniel Lipšic.

Obvinenie trvá

Krajniak je spolu s ďalším bývalým pracovníkom ministerstva vnútra Marcelom Klimekom obvinený, že porušili povinnosti pri správe cudzieho majetku, keď nakúpili pre ministerstvo nový odpočúvací systém. Podľa zamestnancov policajného odboru, ktorý má odpočúvanie na starosti, nakúpili nepotrebné časti.

Minister vnútra Robert Kaliňák pritom pred niekoľkými dňami podpísal dokúpenie ďalších častí systému a plánuje ho začiatkom roka spustiť.

„Zdalo sa nám ekonomickejšie pre Slovensko dobudovať už zakúpený systém ako kupovať úplne nový. Navyše na zakúpení tohto systému sa počas predošlej vlády zhodla odborná komisia, ktorá ho vyhodnotila ako najlepší zo systémov, ktoré boli odprezentované,“ napísal hovorca ministerstva Ivan Netík.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Teraz najčítanejšie