Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: Obyvatelia Odesy opäť objavili staré katakomby, ktoré im budú slúžiť v prípade útoku

Odesanky 3. apríla pozorujú následky ruského bombardovania. Foto - TASR/AP
Odesanky 3. apríla pozorujú následky ruského bombardovania. Foto – TASR/AP

Sieť tunelov pod mestom má vyše dvoch tisíc kilometrov a je zrejme najdlhším podzemným labyrintom na svete.

Obyvatelia Odesy sa na útok ruských vojsk pripravujú už dlhšie a vedia, že ak bude prelomená obrana na východe krajiny, nepriateľ môže na nich zaútočiť zároveň po súši aj z mora.

Keď Rusi bombardovali Kyjiv, jeho obyvatelia hľadali úkryt v metre. Odesa metro nemá, ale má inú výhodu: jej podzemie je prešpikované katakombami a ide zrejme o najväčšiu sieť mestských tunelov na svete. Chodby merajú dokopy vyše dvetisíc kilometrov a často vedú do hĺbky viac ako 30 metrov. To bude ich úkryt.

Reportér magazínu The New Yorker Will Hunt navštívil tieto katakomby pred desiatimi rokmi v sprievode miestneho znalca Romana Mausera, s ktorým si teraz píše cez email. Mauser si kedysi urobil zo znalosti podzemia biznis a sprevádzal chodbami turistov, teraz však všetok čas venuje príprave katakomb na prežitie bombardovania. Spolu s ďalšími dobrovoľníkmi znášajú do podzemia zásoby pre všetkých, ktorí sa tu budú skrývať pred nepriateľom. „Potrebujeme ľudí pripraviť na útok a katakomby nás môžu zachrániť,“ píše Huntovi.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie