Denník N

Orbánov systém už má bližšie k putinizmu ako k demokracii, vraví politik Aliancie Konrád Rigó

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Nepozerá sa dobre na to, čo sa v Maďarsku deje, ale prah trpezlivosti Aliancie je v tejto otázke vyšší, hovorí Konrád Rigó, ktorý je šéfom platformy Mosta-Híd v strane Aliancia.

Magyar verzió itt.

Spojená maďarská strana Aliancia má pred sebou prvú veľkú skúšku, ktorou budú komunálne a župné voľby na jeseň tohto roku. Aliancia vznikla v októbri 2021 spojením strán SMK, Most-Híd a Spolupatričnosť, a dodnes funguje na základe modelu platforiem. Konrád Rigó, bývalý štátny tajomník ministerstva kultúry za Most-Híd, je dnes šéfom platformy Mosta-Híd.

Rigó tvrdí, že v Aliancii sú výrazné názorové nezhody najmä v oblasti zahraničnej politiky a vzťahu k Maďarsku, no podľa neho jedine model Aliancie môže ešte zabezpečiť významné skupinové zastúpenie Maďarov v slovenskom parlamente.

V rozhovore s Konrádom Rigóom sa okrem iného dočítate:

  • ako bude podľa neho vyzerať Maďarsko po ďalších štyroch rokoch vlády Fideszu,
  • či sa môžu zhoršiť slovensko-maďarské vzťahy pre proruský postoj maďarskej vlády,
  • v ktorých župách chce mať Aliancia vlastných kandidátov na županov,
  • koľko primátorských a starostovských pozícií chcú získať v komunálnych voľbách.

Odkiaľ ste sledovali maďarské voľby?

Sedel som doma pred televízorom.

Pokiaľ viem, viacerí vedúci politici Aliance boli počas volebnej noci v Budapešti na volebnej noci Fideszu. Vy ste nedostali pozvanie?

Pozvanie dostala strana. Platforma Most-Híd však túto možnosť nevyužila. Miesta zaplnili zvyšné dve platformy.

Čo hovoríte na to, že časť Aliancie otvorene podporovala Fidesz, pričom Krisztián Forró v minulosti komunikoval to, že strana sa do kampane nezapojí?

Ešte po vzniku strany sme sa rozhodli, že sa do kampane nezapojíme. Toto sa zmenilo po tom, keď na začiatku decembra József Berényi zverejnil jedno facebookové video, v ktorom k podpore Fideszu zaviazal aspoň platformu SMK. Týmto v podstate poskytol priestor rôznym predstaviteľom platformy SMK na verejné vyjadrenie svojich sympatií.

Ako ste to prijali vy ostatní v rámci strany?

Žiadali sme vysvetlenie, keďže sme sa dohodli, že sa do kampane nezapojíme. Presne sme vedeli už pred založením strany, že to bude medzi nami vytvárať nezhody.

Evidentne sa vám túto otázku nepodarilo vyriešiť.

Ostali sme pri tom, že na úrovni platforiem bude ďalej prebiehať to, čo už bolo nezvratné, platforma Most-Híd sa do kampane nezapájala.

Ako ste prijali opätovné dvojtretinové víťazstvo Fideszu?

Nech sa na to pozrieme akokoľvek, vyhral s obrovským náskokom ako v prípade celoštátnych kandidátok, tak aj v individuálnych volebných obvodoch. Vláde Fideszu v Maďarsku to prináša obrovskú zodpovednosť a zároveň obrovskú legitimitu.

to legitímnosť vznikla vo voľbách, ktoré boli v plnej miere čisté?

Slobodný charakter volieb nemožno spochybniť. To, v akej miere je systém nastavený v prospech Fideszu, je už iná otázka.

Toto je však dosť dôležitá časť celkového obrazu, nie?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maďarská aliancia

Viktor Orbán

Slovensko

Teraz najčítanejšie