Denník N

Vysvetľujeme: Čo rozhodne o francúzskych voľbách a aké šance má Le Penová?

Marine Le Penová pohorela hlavne v poslednej debate s Emmanuelom Macronom pred prezidentskými voľbami v roku 2017. Foto - tasr/ap
Marine Le Penová pohorela hlavne v poslednej debate s Emmanuelom Macronom pred prezidentskými voľbami v roku 2017. Foto – tasr/ap

Správu vybral a vysvetlil Tomáš Čorej

Taktika zafungovala

Presne pred dvadsiatimi rokmi sa vo Francúzsku konalo prvé kolo prezidentských volieb, ktorých výsledok šokoval domácich aj zahraničných pozorovateľov. Na druhom mieste za vtedajším prezidentom Jacquesom Chiracom skončil krajný pravičiar a ultranacionalista Jean-Marie Le Pen.

V Paríži vypukli spontánne masové protesty a prakticky celá demokratická scéna podporila Chiraca, ktorý vyhral druhé kolo s vyše 80 percentami hlasov.

Le Penovu stranu neskôr prevzala jeho dcéra Marine, ktorá si zaumienila očistiť jej meno. Postupne sa zbavila najradikálnejších členov vrátane svojho otca, zjemnila slovník a začala sa viac približovať „bežným ľuďom“.

Táto taktika zafungovala – dnes má Le Penová reálnu šancu stať sa prvou ženou v pozícii francúzskej prezidentky. Pred druhým kolom volieb, ktoré sa uskutoční o týždeň v nedeľu, je však miernym favoritom Emmanuel Macron.

V tomto texte vysvetľujeme, aké sú Le Penovej šance na víťazstvo a čo by sa stalo, ak by naozaj vyhrala. Aký vplyv má na voľby vojna na Ukrajine? A prečo niektorí komentátori hovoria o kolapse tradičnej politickej súťaže?

Kto je kto. Keď sa stal Emmanuel Macron francúzskym prezidentom, hovoril

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Emmanuel Macron

Vysvetľujeme

Svet

Teraz najčítanejšie