Denník N

Trenčín znižoval dlh drasticky, prestal kosiť trávu a v noci nesvietil

Foto - TASR
Foto – TASR

Šetrenie primátora Rybníčka začalo škrtmi aj pri bežnej údržbe mesta. Trenčania sa sťažovali, zvolili ho však opäť a dostal ešte viac hlasov.

Pred štyrmi rokmi to v Trenčíne vyzeralo ako v buši. V meste nekosili trávu a na niektorých miestach bola vysoká až meter a pol.

Diskusné fóra Trenčanov boli plné sťažností a trávu merali aj novinári. Písalo sa o alergikoch, ktorí majú zdravotné problémy, ale aj o hroziacich dopravných nehodách, keďže sa na viacerých miestach mesta v noci nesvietilo.

Odrezal aj Duklu

Mesto zastavilo dotácie na kultúru aj šport, dokonca aj dotáciu pre hokejovú Duklu. Dôvodom bol obrovský – 40-milónový dlh –, ktorý v roku 2010 zdedil vtedy nový primátor Richard Rybníček po svojich predchodcoch. Vtedy to bolo vyše 700 eur na obyvateľa.

Mestu hrozila nútená správa, čo je stav, keď ministerstvo financií preberie správu mesta, pokiaľ nie je schopné splácať svoje dlhy. Do nútenej správy padla napríklad bratislavská mestská časť Devín a pre prehratý súd teraz hrozí mestu Martin.

Rybníček sa rozhodol pre drastické šetrenie. Dlh mesta znížil na 15 miliónov eur, čo je zhruba 280 eur na obyvateľa. K prvým väčším investíciám sa chce dostať až v druhom roku svojho druhého funkčného obdobia.

Jeho popularita prekvapivo neklesla. Pred rokom dostal v primátorských voľbách vyše 70 percent hlasov a vyhral rovnako presvedčivo ako v roku 2010.

V rebríčku sa zlepšujú

Trenčín sa tak každý rok posúva nižšie v tabuľke najzadlženejších slovenských miest. Podľa údajov mimovládky Ineko je spomedzi 50 najväčších miest najzadlženejšou Žilina, hoci jej dlh aj vďaka štedrej pomoci vlády klesá. Za ňou nasledujú Čadca, Púchov, Liptovský Mikuláš a Bratislava. Trenčín je teraz až na 10. mieste.

Ineko zostavuje aj rebríček celkového finančného zdravia miest, čo je kombinácia dlhov a záväzkov po splatnosti a ich okamžitej likvidity. Finančne najzdravšími mestami sú Leopoldov, Nové Mesto nad Váhom a Strážske.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie